Slechte adem bij katten - Wat kunt u eraan doen?

Slechte adem bij katten - Wat kunt u eraan doen?

Als uw kat structureel uit zijn bek stinkt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Door het gebit van uw kat regelmatig te verzorgen, houdt u uw kat gezond en voorkomt u ziektes. In dit artikel leest u hier meer over.

Wat is een slechte adem bij mijn kat?

(Definitie) 

Halitose (foetor ex ore) is een symptoom dat van nature voorkomt bij carnivoren. De mondflora van carnivoren is indringender dan die van herbivoren. Een lichte geur is dus altijd merkbaar bij uw kat. Een slechte adem kan echter ook gezondheidsproblemen aanduiden. Heeft u het gevoel dat de slechte adem plotseling sterker of erger is geworden? Wij kunnen u helpen de oorzaak te vinden.
 

Hoe komt mijn kat aan een slechte adem?

(Oorzaak)

De oorzaak van een slechte adem kan direct in de mond liggen of in andere organen. Bepaalde rassen met een korte neus, zoals Birmezen, Perzen, Exotische Korthaar of Britse Korthaar, hebben vaak de neiging een slechte adem te ontwikkelen door een verkeerde gebitsverzorging. De 6 belangrijkste oorzaken voor een slechte adem zijn: 
 

• Tandsteen: Afhankelijk van het ras, de voeding of de leeftijd kan tandsteen in verschillende vormen voorkomen. Tandsteen wordt veroorzaakt door voedselresten en speeksel. Zonder goed, dagelijkse gebitsverzorging kan tandplak verkalken en wordt het tandsteen. De mondflora van uw kat speelt een doorslaggevende rol bij het ontstaan van een slechte adem. De gevolgen zijn ontstekingen van het tandvlees en de mondholte en een sterke slechte adem. 

• Virale en bacteriële infecties: Feline rhinitisvirussen (calici, herpesvirus), FIV (feline immunodeficiëntievirus) en bacteriën (mycoplasma, bordetella) zijn vaak de boosdoeners die een slechte adem bij katten veroorzaken. Virussen verzwakken het immuunsysteem en geven bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen en parodontale aandoeningen te veroorzaken. Auto-immuunziekten, die voortkomen uit het eigen immuunsysteem van de kat, en allergieën kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte adem. 

• Verwondingen in de mondholte (tong, gehemelte): Verwondingen in de mondholte door vreemde voorwerpen of het inslikken van voorwerpen (zoals botten) kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte adem. Katten die veel buiten komen lopen een groter risico op dergelijke verwondingen.

• Voedsel: Natvoer veroorzaakt meer slechte adem dan droogvoer. De veronderstelling dat droogvoer minder tandsteenvorming veroorzaakt, wordt niet bevestigd door de huidige studies. Anderzijds is het hoge suiker- en koolhydraatgehalte van het voedsel een voedingsbron voor talrijke bacteriën. Een veranderde calcium-fosforverhouding kan ook de zogenaamde FORL (feline odontoclastic resorptive lesions) veroorzaken en zo de gebitsgezondheid van uw kat massaal aantasten. 

• Tumoren: Helaas komen tumoren van de mondholte vaak voor bij katten. Het zogenaamde plaveiselcelcarcinoom blijft vaak onopgemerkt en kan ook de belangrijkste oorzaak zijn van een slechte adem. 

• Orgaanproblemen: Hoewel dit op het eerste gezicht niet logisch klinkt, kunnen verschillende leverziekten of nierinsufficiëntie ten grondslag liggen aan een slechte adem. Bij nierfalen kan de kat sterk naar urine ruiken. Dit is het gevolg van toegenomen ureum en andere gifstoffen in het bloed. Als u weet dat uw kat nierfalen heeft en plotseling uit zijn bek ruikt naar urine, vraag dan uw dierenarts om het na te kijken! Ook diabetes of maagstoornissen kunnen een slechte adem veroorzaken. 

 

Hoe herken ik een slechte adem en gebitsproblemen bij mijn kat?

(Symptomen en diagnose)

Afhankelijk van de ernst kunt u bepaalde symptomen opmerken die wijzen op andere ziekten en de oorzaak zijn van een slechte adem. De volgende symptomen kunt u opmerken bij uw kat: problemen met kauwen, verhoogde speekselvorming, verlies van eetlust, wrijven in de bek, neusuitvloeiing en onverschilligheid.  
 
Om erachter te komen of uw kat tandsteen heeft, kunt u proberen de lip voorzichtig op te tillen zodat u de tanden kunt zien. Helaas is het meestal moeilijk om alleen en zonder hulp in de mond te kijken. Tandziekten zijn vaak erg pijnlijk. Zelfs de liefste kat kan agressief worden als hij kiespijn heeft. Kijk daarom goed uit dat uw kat u niet bijt als u dit onderzoekt. Als u door een kat wordt gebeten, moet u onmiddellijk naar de dokter gaan.  
 
Veel ziekten die een slechte adem veroorzaken kunnen worden opgespoord door een visueel onderzoek door de dierenarts. Bepaalde ziekten van het gebit, zoals FORL (feline odontoclastic resorptive lesions), vereisen echter een speciaal radiografisch onderzoek (dentale röntgenfoto). Bij tumoren moet een biopsie worden verricht om een uitspraak te kunnen doen over de kwaadaardigheid. Orgaanziekten, zoals nierinsufficiëntie of bepaalde virusinfecties, kunnen alleen door middel van een bloedonderzoek worden opgespoord.  Als u een oudere kat heeft die last heeft van een slechte adem, raden wij altijd een gedetailleerde diagnose aan. 
 

Behandelen van slechte adem bij katten 

Afhankelijk van de diagnose, kan een eenvoudige verandering van voeding of een complexe ingreep de oplossing zijn om een slechte adem onder controle te krijgen. Als er zichtbaar tandsteen is, is het belangrijk om dit te verwijderen. Verwaarloos het niet! Het kan er voor uw kat in eerste instantie ongevaarlijk uitzien, maar als er sprake is van parodontale aandoeningen kan dit leiden tot volledig tandverlies. Voor de bacteriële infecties in de bek van uw kat, schrijft de dierenarts een antibioticum en pijnstillers voor. Ook bij auto-immuunziekten is een behandeling met geneesmiddelen noodzakelijk. Chirurgie om tanden te verwijderen is relatief gebruikelijk bij oudere katten, of katten die FORL hebben. 
 

Preventie van slechte adem bij katten

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan behandelen. Daarom geven we hier een paar tips om een slechte adem te verminderen: 
 

Keuze voer: Heeft u onlangs het voer van uw kat aangepast? Zo ja, dan kan dit de reden zijn waarom uw huisdier een slechte adem heeft. Sommige voedingsmiddelen die vis bevatten veroorzaken meer slechte adem dan andere. Speciaal voedsel om een slechte adem te voorkomen heeft alleen zin als de oorzaak bekend is.  

Enzymatische tandpasta: Een beproefde methode om een slechte adem te voorkomen is het gebruik van enzymatische tandpasta. Deze bevatten onder andere lichaamseigen enzymen, die dienen om de mondflora te stabiliseren. Ze worden gemakkelijk door de katten opgenomen en goed tandenpoetsen is niet nodig. In ons assortiment hebben wij C.E.T Enzymatic tandpasta met kipsmaak en de C.E.T gebitverzorgingskit van Virbac. 

 

Let op: Gebruik nooit tandpasta voor mensen. Dit is zeer giftig voor onze huisdieren! 
 
Daarnaast zijn er andere producten die zeer goed zijn in het verminderen van een slechte adem, zoals tandgel of poeder, die aan het voedsel kunnen worden toegevoegd. Ook kattengras vermindert slechte adem aanzienlijk. Het chlorofyl dat het bevat remt de groei van bacteriën. Ten slotte is het belangrijk dat uw kat voldoende water drinkt. Hoe vochtiger de mond, hoe minder slechte adem. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »