Wormen kat | Kennisbank | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Wormen kat

Bijna elke kat, ongeacht of het een buiten- of binnenkat is, komt tijdens zijn leven in contact met wormen. Deze endoparasieten koloniseren vaak het spijsverteringskanaal, maar kunnen ook andere orgaansystemen infecteren en soms ernstige symptomen veroorzaken.  

Hoe komt mijn kat aan wormen? 

De transmissieroutes van de afzonderlijke wormsoorten naar hun uiteindelijke gastheer, de kat, zijn zeer verschillend. Sommige worden opgenomen als eitjes, andere als larven en weer andere als volwassen wormen. In het lichaam van de kat gebruiken de verschillende ontwikkelingsstadia verschillende verspreidingswegen om hun uiteindelijke doelorgaan te bereiken. Daar kunnen ze leiden tot gezondheidsproblemen en symptomen, en daarom moet u uw kat zoveel mogelijk beschermen tegen parasieten. Helaas is het voor eigenaren niet altijd gemakkelijk om een wormbesmetting op te sporen, daarom is het gebruik van wormentesten voor katten bijzonder nuttig om de aanwezigheid van het ongedierte vast te stellen. 

Symptomen van een wormbesmetting bij katten

Worminfecties bij katten verlopen vaak zonder herkenbare symptomen, wat het des te moeilijker maakt om de wormbesmetting op te merken. Dit komt omdat de kat zelfs in een stil verloop wormeieren of larven uitscheidt, die op hun beurt andere dieren of zelfs mensen kunnen besmetten. Daarom is het van groot belang katten regelmatig te behandelen tegen endoparasieten, ook als een besmetting niet duidelijk herkenbaar is. 

Vooral jonge katten of volwassen dieren waarvan het immuunsysteem al verzwakt is door een andere onderliggende ziekte, kunnen bij een worminfectie verschillende symptomen vertonen. Deze hangen vooral af van het soort worm, maar ook van het aantal aanwezige parasieten en het aangetaste orgaansysteem. 

Mogelijke symptomen van endoparasietenbesmetting: 

Voorkomen van wormbesmetting bij uw kat

Hoewel de kans op een wormbesmetting veel groter is bij buitenkatten, zijn binnenkatten, zoals reeds gezegd, niet immuun. Chemische ontwormingsmiddelen zouden niet de eerste keuze moeten zijn, maar pas het laatste redmiddel, omdat ze zeer belastend kunnen zijn voor het dier en veel bijwerkingen hebben. Het is het beste om uw huisdier preventief te beschermen. Lees hier meer over in onze blog!

Daarnaast moet u verdere hygiënische maatregelen in acht nemen: 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »