Kennisbank | Vachtverzorging bij katten | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Vachtverzorging bij katten

Wanneer moet ik de vacht van mijn kat wassen? 

Van nature zijn katten hygiënische dieren en brengen ze een groot gedeelte van de dag door met het wassen van hun vacht. Hiervoor gebruiken ze hun tong. Door het ruwe oppervlak van de tong kunnen ze gemakkelijk losse haren en vuil uit hun vacht verwijderen. Echter kunnen sommige katten extra hulp gebruiken bij het verzorgen van hun vacht. Zo hangt het af van het type vacht van uw kat maar ook in zeldzame gevallen waarbij de vacht in aanraking is gekomen met giftige stoffen of vet. Het kan ook zijn dat uw kat een blessure heeft of net is geopereerd, dan is het zeker zinvol om te helpen met het schoonhouden van de vacht. Bij Diermedicatie.nl vind je speciale shampoos van Virbac voor verschillende huidtypen die helpen de vacht gezond het glanzend te houden.  
 

Verzorgen van een kortharige of langharige kat? 

Zowel kortharige als langharige katten hebben baat bij een fijne borstelbeurt. Vooral in de ruiperiodes is het handig om uw kat te borstelen. Zo voorkomt u dat uw kat veel haren binnenkrijgt, en haarballen uit moet braken. Langharige katten nemen meer tijd in beslag voor het verzorgen van hun vacht. Het wordt aangeraden om langharige katten dagelijks of minimaal 2 x per week te borstelen. Sommige langharige katten hebben ook een ondervacht waar ze niet altijd even makkelijk bijkomen. Hardnekkige klitten kunnen gaan vervilten en dit kan erg pijnlijk zijn.  
 

Hoe gebruik ik kattenshampoo? 

De meeste katten hebben een ontzettende hekel aan water en daarom is het alleen nodig in zeldzame gevallen om uw kat te wassen met kattenshampoo. Zorg er van tevoren voor dat u goed bent voorbereid en uw kat zich begeeft in een warme kamer waar hij volledig kan opdrogen. Daarnaast kunt u een handdoek klaarleggen. Gebruik lauwwarm water en een klein beetje kattenshampoo (vermijd contact met de ogen en oren). Wees te allen tijde behoedzaam en stop uw kat nooit in een vol bad met water – katten houden namelijk helemaal niet van water! 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »