Welke ziektes kunnen teken overdragen? | Kennisbank | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Ziektes die teken kunnen overdragen

Welke ziektes kunnen teken overdragen?  

Als een teek zich eenmaal heeft vastgezet, kan het lijken alsof hij helemaal niet reageert. Naast oppervlakkige huidontstekingen, die herkenbaar zijn aan zwelling of roodheid, kunnen ook bepaalde ziekten worden overgedragen. De meest voorkomende ziektes worden hieronder toegelicht.  
 

Babesiosis of "hondenmalaria' 

Babesia zijn protozoa die de rode bloedcellen (erytrocyten) infecteren. Het resultaat is een zogenaamde hemolytische anemie - dit betekent dat de hond ernstige bloedarmoede krijgt. Het verloop kan variëren, wat betekent dat de symptomen plotseling kunnen optreden of zich over een langere periode kunnen ontwikkelen. De top 5 symptomen zijn: 
 
• Koorts
• Verlies van eetlust
• Vermoeidheid
• Bleke slijmvliezen
• Bloedingen in de huid of slijmvliezen
• Bruine urine
 
Wanneer een dier met dergelijke symptomen bij de dierenarts komt, wordt altijd een bloedonderzoek verricht. Om uit te vinden of het Babesiosis is, kunnen 3 manieren gekozen worden. De eerste is een directe bloeduitstrijk en observatie onder de microscoop. Dit is mogelijk in acute gevallen, waarbij Babesia dan zichtbaar is in de rode bloedcellen (erytrocyten). De twee is het opsporen van antilichamen in het bloed. Dit is mogelijk 2 weken na infectie en betekent dat een infectie aanwezig was of nog steeds aanwezig is. Dus er is eerder contact geweest met Babesia. De derde is een PCR-test (polymerase kettingreactie). Hier worden, vereenvoudigd gezegd, Babesia-componenten in het bloed opgespoord en wordt een actieve infectie bevestigd. 
 
Indien actieve Babesiose wordt vastgesteld, moet een specifiek geneesmiddel worden gebruikt om de vermenigvuldiging van de Babesia te stoppen. Als een hond al aan ernstige bloedarmoede lijdt, kan het nodig zijn hem bloed van een andere hond te geven (bloedtransfusie). Vaak zijn de honden er bij de diagnose zo slecht aan toe dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. 
 

Borrelia of Ziekte van Lyme 

Borrelia zijn spiraalvormige bacteriën die ook bij de mens worden aangetroffen. Actieve ziekte van Lyme is zeer zeldzaam bij honden. Veel honden dragen echter antilichamen, wat betekent dat er contact met Borrelia is geweest. Het meest voorkomende symptoom is hevige gewrichtspijn en begeleidende zwelling. Aangezien Borrelia ook een reactie bij het immuunsysteem veroorzaakt, kan het leiden tot andere ziekten, zoals glomerulonefritis - een ontsteking in de nierstreek. 
 
Om de ziekte van Lyme op te sporen, zijn er de volgende 3 mogelijkheden. Het vormen van een bloedbeeld, welke aanwijzingen voor ontstekingen in het lichaam, maar ook de nier- en leverwaarden omvat. Dan is er de mogelijkheid om de gewrichtsvloeistof te analyseren, dit kan een indicatie geven voor een ontsteking. En ten slotte is er nog een PCR test voor het opsporen van Borrelia-bacteriën in de synoviale vloeistof. Ook hier kunnen antilichamen in het bloed worden aangetoond, die aantonen dat er contact met Borrelia is geweest. Als een infectie met Borrelia waarschijnlijk is, kan een specifiek antibioticum worden gegeven. 
 

Anaplasmose 

Anaplasma's zijn bacteriën die een groep van witte bloedcellen (granulocyten) aantasten, of bloedplaatjes, de bloedcellen die nodig zijn om bloedingen te stoppen. De top 5 symptomen voor Anaplasmose zijn: 
 
• Matheid
• Zwakte 
• Bleke slijmvliezen 
• Vlekkerige bloedingen, hematomen (bloeduitstortingen) 
• Koorts 
• Bruine urine 
 
Uit het bloedbeeld blijkt vaak dat er te weinig rode bloedcellen (anemie), te weinig bloedplaatjes (trombocytopenie) en te weinig witte bloedcellen (leukopenie) zijn. Anaplasma kan worden vastgesteld met een directe bloeduitstrijk waarbij zogenaamde morulae (bolvormige clusters van cellen) worden opgespoord. Ook door het bepalen van antilichamen in het bloed kan deze ziekte worden vastgesteld. Dit betekent alleen dat de hond in contact is geweest met Anaplasma's. Deze test moet na 2-3 weken worden herhaald om een stijging of daling vast te stellen. En tenslotte kan een PCR-test worden afgenomen voor het detecteren van Anaplasma componenten. 
 
Als de infectie wordt bevestigd, wordt een antibioticum gebruikt. Als de honden bloedingen vertonen, kan het ook nodig zijn ze in het ziekenhuis op te nemen. Het kan ook nodig zijn de honden vreemd bloed te geven (bloedtransfusie). 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »