Kennisbank | Bijtgedrag honden en katten | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Bijtgedrag

Bijtgedrag bij puppies en kittens

Zowel pups als kittens gebruiken hun melkgebit om de wereld te ontdekken. Als een hond of kat zijn tanden gebruikt, is dat niet altijd om te bijten, maar vaak ook om voorwerpen te onderzoeken en vast te grijpen. Zo leren ze vanzelf hun eigen kracht kennen. Ze bijten zelfs hun andere nestgenootjes. Aan de hand van de reactie van hun nestgenootjes, leren ze hoe ver ze kunnen gaan.
 

Hoe beïnvloed ik het bijtgedrag?

Honden en katten die bijten zijn niet meteen slecht opgevoed, het hoort er nu eenmaal bij. Het bijten hoeft daarom niet helemaal afgeleerd te worden. Het kan ook nuttig zijn als uw huisdier bijvoorbeeld wordt aangevallen door een ander dier. Wel wordt aangeraden om het bijtgedrag spelenderwijs in de juiste richting te sturen. Zo is het nu misschien schattig dat uw pup of kitten bijt als u ermee speelt, echter kan dit heel vervelend worden als ze volwassen zijn.
 
Het bijtgedrag is te beïnvloeden door uw huisdier te conditioneren. Als een pup of kitten te hard in uw hand bijt, kunt u uw reactie uitvergroten door luid 'au!' te roepen en van huisdier weg te lopen. Pas deze techniek consequent toe, dan leert uw huisdier wat wel en niet gewenst gedrag is. Beetje bij beetje kunt u de techniek toepassen bij lichter bijtgedrag.
 
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u niet alleen aanleert hoe hard er gebeten kan worden, maar ook waarin. Als uw hond of kat bijtgedrag vertoont, kunt u het speeltje aanbieden. Belangrijk is dat u het speeltje aan blijft bieden, ook als zij het speeltje de eerste paar keer afwijzen of minder interesse erin tonen. Bijtspeeltjes moeten groot genoeg zijn, zodat erin gebeten kan worden zonder dat uw hand ertussen zit. Er zijn ook bijtspeeltjes met een smaakje, zo blijven ze er langer op kauwen.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »