Blaasontsteking bij honden

Een blaasontsteking komt bij honden regelmatig voor. Teefjes hebben er vaker last van dan reuen. Veel voorkomende symptomen zijn: vaker dan normaal kleine beetjes plassen, niet op kunnen houden van urine, bloed in de urine, pijn bij het plassen en lusteloos of sloom gedrag. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn een bacteriële infectie en blaasgruis, ofwel struviet en verstopping van de plasbuis. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn trauma's, tumoren of poliepen.  

Om vast te stellen dat er sprake is van een blaasontsteking is een urineonderzoek nodig. Het is belangrijk dat de urine binnen 2 uur bij de dierenarts is bezorgd voor onderzoek. Als de urine langer dan 2 uur heeft gestaan, is de kans groot dat de urinewaardes zijn veranderd. Hierdoor kan er een vals negatieve uitslag uit het onderzoek komen. Geen idee hoe u de urine kunt opvangen van uw huisdier? Vraag bij uw dierenarts voor een handig hulpmiddel. Zo is er bijvoorbeeld de Uripet.  

Afhankelijk van de oorzaak van de blaasontsteking wordt er gekozen voor de juiste behandeling. Een blaasontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie kan goed worden behandeld met antibiotica en pijnstilling. Wanneer er ook blaasgruis in de urine zit, zal de dierenarts een blaasgruis dieet (anti-struviet) voorschrijven. Blaasstenen die te groot zijn om uit te plassen, zullen zelfs operatief verwijderd moeten worden.