Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Het ontwormen hoort bij de standaard verzorging van uw hond. Door dit regelmatig te doen, houdt u uw hond gezond en voorkomt u vervelende ziektes. In dit artikel leest u meer over hoe vaak u uw hond kunt ontwormen en of dit ook echt helpt.

 

Hoe stel ik vast dat mijn hond wormen heeft?

De symptomen hangen vooral af van het aangetaste orgaan. Ze kunnen echter zeer gevarieerd en niet-specifiek zijn. De meest voorkomende 6 symptomen zijn als volgt: 
 

1. Diarree: wormbesmetting leidt tot ontsteking van de darm, en bijgevolg tot diarree. De diarree is vaak gekleurd, slijmerig en stinkt, soms is er bloed en in zeldzame gevallen zelfs een volgroeide worm. 

 

2. Sleetje rijden: Sommige lintwormsoorten migreren actief uit de darm. De kleine, beweeglijke worm ledematen lijken op kleine rijstkorrels en jeuken verschrikkelijk. Om de jeuk te verlichten, glijden zieke honden met hun achterwerk over ruwe oppervlakken. 

 

3. Braken: Parasiet besmettingen kunnen leiden tot braken. Nogmaals, de oorzaak is een ontsteking van de darmen. Als de wormbesmetting erg ernstig is, kan uw hond wormen braken. 

 

4. Opgeblazen buik: Een "wormbuik" is een bekend verschijnsel, vooral bij puppy's. Als kleine dieren veel wormen hebben, kun je dat vaak zien aan het feit dat de buik van de pup helemaal opgezwollen en rond is. Dit gebeurt meestal als de pups of de moeder nog nooit ontwormd zijn. 

 

5. Gewichtsverlies: Als worminfecties lange tijd aanwezig zijn geweest, verliezen de aangetaste honden gewicht. Dit komt doordat de permanent ontstoken darmen niet genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen om de hond te voeden. Dit kan blijvende schade toebrengen aan de ontwikkeling van puppy's en jonge honden in het bijzonder. 

 

6. Bloedarmoede (anemie in medische termen): Als over een lange periode veel parasieten bloed zuigen in de darm van een hond, kan bloedarmoede ontstaan. Bovendien verliest de hond voortdurend kleine hoeveelheden bloed door de ontstoken, beschadigde darmwand.  

 

Wormen leggen niet altijd consequent eitjes, zodat een ontlastingsonderzoek ten onrechte als "wormvrij" kan worden beoordeeld terwijl de hond eigenlijk wormen heeft. Een betrouwbaarder resultaat kan worden verkregen als "collectieve fecesmonsters" worden onderzocht, van ten minste 3 verschillende uitwerpselen. Er zijn 3 mogelijkheden: 
 

• Fecaliënmonsters kunnen onder de microscoop worden onderzocht, waarna naar eitjes, wormen en larven wordt gezocht. 

 

• Hartwormen en huidwormen worden gediagnosticeerd met een bloedtest. Aangezien deze wormen 's avonds actief zijn, kan het bloedmonster het best na 18.00 uur worden genomen. 

 

• Om Giardia te diagnosticeren zijn er snelle tests beschikbaar voor de dierenartsenpraktijk die van kleur veranderen, vergelijkbaar met een zwangerschapstest, wanneer Giardia in het fecesmonster wordt aangetroffen. 

 

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen? 

Over het algemeen wordt aanbevolen volwassen honden om de 3 maanden te ontwormen. Afhankelijk van het individuele infectierisico van uw hond, kan de frequentie voor het ontwormen lager of hoger zijn. Als uw hond veel tijd doorbrengt in het bos en uw hond graag muizen vangt (en opeet), of zelfs met u gaat jagen, is het zeker zinvol om vaker te ontwormen. Het voeren van uw hond met rauw vlees verhoogt ook het risico op infectie. Als u kleine kinderen of immunosuppressieve personen in huis hebt, als u zwanger bent, of als de hond in bed slaapt en bij u op de bank mag, moet u uw viervoeter maandelijks ontwormen, want het besmettingsgevaar is groot. Tenslotte kunt u de wormlast in uw buurt aanzienlijk verminderen door de hondenpoep van uw hond op te rapen en weg te gooien in een daarvoor bedoelde afvalbak. Gebruik onderstaand ontwormingsschema om te zien wat van toepassing is voor uw hond:
 
Ontwormschema
 

Wanneer moet een hond voor de eerste keer ontwormd worden? 

Aangezien veel puppy's al in de baarmoeder besmet kunnen zijn met verschillende wormen, heeft dit natuurlijk enorme gevolgen voor onze kleine viervoeters. Als de moeder al besmet is, dan is de kans zeer groot dat de pup ook wormen heeft. Meestal migreren de larven naar de spieren en sluiten zich daar af. Door hormonale veranderingen kan het gebeuren dat de parasieten in het zogenaamde slapende stadium weer geactiveerd worden en zo vanuit de spieren naar de baarmoeder blijven migreren. De infectie vindt daar plaats. Het is ook mogelijk dat de pups besmet raken via de melk van hun moeder. Om deze reden wordt ontwormen aanbevolen op de leeftijd van twee weken. Daarna moet regelmatig een nieuwe ontwormingskuur plaatsvinden. Steeds met een tussenpoos van twee weken. Dit moet regelmatig worden gedaan tot 2 weken voor het einde van de borstvoedingsperiode. 
 
 

Ontwormingsmiddelen voor honden

Ontwormingsmiddelen voor honden worden over het algemeen goed verdragen en zijn verkrijgbaar in gearomatiseerde tabletten. Zo is het voor uw hond net een traktatie. Tot dusver is er in Europa geen resistentie bekend, maar het blijft belangrijk om altijd op de juiste dosering te letten. Als het om een routinebehandeling gaat, is één behandeling meestal voldoende. Indien een wormbesmetting is vastgesteld, kan het raadzaam zijn de toediening van de tabletten na 10 tot 14 dagen te herhalen om alle wormen te doden die zich nog in het ei bevonden en tijdens de eerste behandeling onbereikbaar waren voor het geneesmiddel. Bij Diermedicatie.nl raden wij de volgende producten aan:

 

  • Milpro ontwormingstabletten voor honden en puppies;
  • Milbemax breedspectrum ontwormtabletten voor honden en puppies;
  • Drontal ontwormingstabletten voor grote honden;
  • Panacur ontwormingspasta voor honden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »