Kennisbank | Groeipijn (enostosis) bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Groeipijn (enostosis) bij honden

Wat is groeipijn bij honden?

Groeipijn of enostosis is een aandoening die voorkomt bij honden in de groei. Zolang de hond groeit, zal de groeipijn met bijbehorende klachten merkbaar zijn. Vanaf een leeftijd van 4 – 6 maanden worden de symptomen zichtbaar. Wanneer de hond volledig is uitgegroeid (rond de 18 maanden) zal de aandoening vanzelf verdwijnen.  
 
Bij jonge honden van snelgroeiende rassen maken de lange beenderen van de poten een enorme groeispurt door. De voedingskanalen van het beenmerg kunnen die groei niet bijbenen waardoor de afvoerende bloedvaten (aders) in het nauw komen. Er ontstaat en stuwing in het beenmerg en vochtophoping onder het beenvlies. Voor uw hond is dit erg pijnlijk en zorgt het voor de zogenaamde 'groeipijn'.  
 

Hoe herken ik groeipijn bij mijn hond? 

Kreupelheid is een belangrijke indicator voor groeipijn. De mate van de kreupelheid kan daarbij variëren, maar ook in welke poot het opspeelt. Vaak uit groeipijn zich in niet willen lopen, piepen en janken. Door de stuwing in het beenmerg en de vochtophoping zijn een aantal punten extra gevoelig wanneer hierop wordt gedrukt. De dierenarts kan vaststellen of een jonge hond last heeft van groeipijn.
 

Hoe wordt groeipijn bij honden behandeld? 

Om de pijn te verminderen kan de dierenarts ontstekingsremmers/pijnstillers voorschrijven. Het kan zijn dat uw hond met een korte kuur van de groeipijn af is. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de pijnstilling voor een langere periode voort te zetten. Wanneer de hond volledig is uitgegroeid (rond de 18 maanden), zal de aandoening vanzelf verdwijnen. 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »