Kennisbank | Gebitsverzorging katten | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Gebitsverzorging bij katten

Gebitsverzorging bij katten 

Tandproblemen komen bij ongeveer de helft van de katten boven de 5 jaar voor. De belangrijkste oorzaak is tandplak. Tandplak is een plakkerig, kleurloos/lichtgeel laagje tussen de tanden en de tandvleesrand. Wanneer de tandplak niet wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 uur en ontstaat er tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen, kunnen ontstoken tandvlees veroorzaken. Op lange termijn kunnen ernstige klachten ontstaan, zoals loszittende tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de vitale organen. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw kat goed schoon te houden.  
 

Herkennen van gebitsproblemen bij katten

Katten zullen niet zo snel laten merken dat ze last hebben van hun gebit. Daarom is het belangrijk om gebitsproblemen tijdig te herkennen. Herken je één of meerdere van onderstaande kenmerken bij jouw kat, dan is het verstandig om het gebit te laten controleren bij je dierenarts. 
 
  • Slechte adem: Een andere of sterkere geur uit de bek dan u gewend bent is niet normaal. Dit is een indicatie voor een onderliggend gebitsprobleem. 
  • Minder eetlust: Oorzaken van minder eetlust zijn het moeite hebben met eten, vooral het kauwen. Hierdoor zijn katten ook minder geneigd om hardvoer te eten en kan het opvallen dat ze aan één kant kauwen. 
  • Bruine aanslag op de tanden: In de meeste gevallen is tandsteen de oorzaak van de bruine aanslag op de tanden. Het is tandplak dat hard is geworden, omdat het te lang is de bek is blijven zitten.  
  • Veranderend gedrag: Veranderingen in algemeen gedrag nemen vaak geleidelijk toe, en dit is vaak verwarrend voor baasjes. Zo kunnen katten afstandelijker worden. Denk daarom ook altijd aan onderliggende gezondheidsredenen zoal pijnlijke tanden of tandvlees.  

Dagelijkse gebitsverzorging bij katten

Het kan een uitdaging zijn om iedere dag de tanden van uw kat te poetsen. Als dat niet lukt, is het ook mogelijk om verschillende methodes te combineren. Zo is er ook speciale voeding en zijn er gebitsverzorgende snacks die kunnen helpen om tandplak tegen te gaan. Is het gebit van uw kat al aangetast? Dan is een gebitsreiniging bij de dierenarts nodig.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »