Kennisbank | Gewrichtsproblemen bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Gewrichtsproblemen bij honden

Gewrichtsproblemen bij honden

De meeste honden en katten krijgen pas op latere leeftijd last van gewrichtsproblemen zoals artrose, echter kan dit ook voorkomen op jongere leeftijd. Gewrichtsproblemen worden relatief vaker gezien bij honden van bepaalde (grote) hondenrassen. Een deel van de oorzaak is genetische aanleg, maar slechte beweeggewoonten en onaangepaste voeding kunnen ook een rol spelen. Gewrichtsslijtage gaat in de meeste gevallen gepaard met pijn en komt vaak voor in de kniegewrichten, heupgewrichten en ellebogen. Hierdoor kan uw hond minder mobiel worden. Wanneer uw hond last heeft van gewrichtsproblemen zijn er verschillende behandelingen mogelijk, overleg van tevoren altijd met uw dierenarts.
 

Hoe kan ik mijn hond met gewrichtsproblemen ondersteunen?

Voor elke hond is voldoende beweging nodig om fit en gezond te blijven. Door te wandelen trainen honden niet alleen hun uithoudingsvermogen, maar ook hun spieren. Het behouden van hun spiermassa is van belang voor latere leeftijd. Zo verliezen veel honden op latere leeftijd spiermassa bij de heupen waardoor ze door hun poten kunnen zakken. Dit kan voorkomen worden door uw hond op alle leeftijden fit te houden. Een actieve hond wordt gezonder oud.  
 
Bewegen is niet alleen belangrijk voor de conditie van uw hond, maar ook voor de hersenen. Tijdens het wandelen kunnen honden hun energie kwijt en komen ze in contact met soortgenoten waardoor ze leren socialiseren. Bovendien maakt een hond net als mensen endorfine aan door te bewegen, hierdoor voelen ze zich gelukkig.  
 
Maar hoeveel beweging heeft een hond nodig? Dit hangt af van de leeftijd, de grootte, het ras en de algemene gezondheid van uw hond. Als u wil weten hoe lang een puppy mag wandelen, kunt u van de volgende vuistregel uitgaan. Neem voor de duur van het uitlaten, de leeftijd van de hond in weken. Het aantal weken is het aantal minuten van de wandeling. Elke week komt daar een minuut bij, zo bouwt u de conditie geleidelijk op. 
 
Bij oudere honden zult u de mate van beweging moeten aanpassen. Op welk moment dit nodig is, verschilt per ras en hangt af van de individuele hond. Het hangt met name af van zijn uithoudingsvermogen en spierkracht. Als uw hond echter veel last heeft van zijn gewrichten, dan zou u uw hond anders kunnen laten bewegen. Een oudere hond kan bijvoorbeeld nog prima zwemmen. Dit is namelijk het minst belastend voor de gewrichten.  
 
Ten slotte is het nog belangrijk om rekening te houden met de ondergrond en de manier van bewegen. Zo kunnen gladde vloeren, veel springen, traplopen en korte draaien extra belastend zijn voor de gewrichten. Door een verkeerde manier van belasten, kunnen honden sneller artrose ontwikkelen. Artrose is een overmatige slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen werkt als een soort schokdemper en is belangrijk om soepel te kunnen bewegen. Goede vormen van bewegen voor zowel oude als jonge honden zijn daarom zwemmen en in een rechte lijn lopen.  
 

Juiste voeding en voedingssupplementen bij gewrichtsproblemen bij honden

Voeding van mindere kwaliteit met een scheve verhouding tussen de hoeveelheid calcium en fosfor, kunnen gewrichtsklachten veroorzaken. Als je een pup hebt van een bepaald ras, is het verstandig om te kijken naar aangepaste voeding. Ook is het belangrijk om te letten op het gewicht van uw hond. Overgewicht kan leiden tot gewrichtsproblemen en verergert de bestaande klachten. Bij honden met, of een neiging tot overgewicht is het beheersen van het gewicht van essentieel belang.  
 
Bij Diermedicatie.nl kunt u speciale dieetvoeding kopen om de gewrichten van uw huisdier te ondersteunen. Daarnaast hebben wij ook voedingssupplementen in ons assortiment. Het voordeel van voedingssupplementen is dat deze geen bijwerkingen kennen en het gebruik van medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat de werking van voedingssupplementen pas na 3 tot 6 weken zichtbaar is.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »