Ik ga op reis en neem mee: mijn hond!

  • Geplaatst op
  • Door Diermedicatie.nl
  • 0
Ik ga op reis en neem mee: mijn hond!

De dagen worden langer en de zon begint weer volop te schijnen. Kortom, de zomervakantie staat voor de deur! Of u nu op een lange vakantie gaat of even een weekendje weg, wij delen hier alle tips voor een onbezorgde vakantie met uw trouwe viervoeter.

Belangrijk voor vertrek

Voordat de vakantie begint, zijn er een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo heeft elk land zijn eigen invoereisen, deze kunt u vinden op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Als u de grens overgaat, heeft uw hond een paspoort nodig om de grens over te mogen. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts. Ook is het belangrijk dat uw hond volledig is ingeënt en voldoet aan de inentingseisen. Daarbij wordt gevraagd naar het vaccinatieboekje waar dit in hoort te staan. En niet vergeten: is uw hond al gechipt? Aan de hand van het chipnummer is uw hond te identificeren, indien u uw hond heeft geregistreerd bij een databank. Dit kunt u controleren op Chipnummer.nl. Voor vertrek hebben wij nog een laatste tip: behandel uw hond met een anti vlooien- en tekenmiddel. Zo beschermt u uw hond tegen ziektes als Lyme en kan uw hond jeukvrij mee op vakantie. 

 

Met het vliegtuig of de auto?  

Wanneer u ervoor kiest om met uw hond met het vliegtuig te gaan, zijn er drie manieren waarop honden mee kunnen vliegen: in de cabine, bij de ruimbagage en bij de vracht. De kosten en voorwaarden zijn per maatschappij anders. Daarom is verstandig om dit vooraf bij de vliegmaatschappij na te vragen. Zo kan een klein hondje mee in de cabine en heeft u voor een grotere hond een bench nodig. Voor uw hond kan een reis met het vliegtuig behoorlijk heftig zijn (verblijf in een bench, temperatuur- en hoogteverschil, lange uren achter elkaar alleen zijn), neem dit mee in uw overweging om met het vliegtuig te gaan.
 
Gaat u met de auto op reis en neemt u uw hond mee, dan is het vast niet zijn eerste rit. Wel kan de autorit langer zijn dan normaal. Zorg dan voor een koele auto, voldoende drinkwater en een fijne plek in de auto. Dit kan een bench zijn in de achterbak of gewoon een kussen op de achterbank. Om wagenziekte te voorkomen, kunt u Adaptil Transport Spray gebruiken om de bench of achterbank te voorzien van feromonen. Feromonen hebben een kalmerend effect. Wanneer u naar een warm land reist, raden wij ook aan om een koelmat mee te nemen. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel en helpen uw hond koel te houden onderweg. Stop ook regelmatig en houd de temperatuur en het hijgen van uw hond in de gaten om oververhitting te voorkomen.  En dan zijn er nog speciale gordels verkrijgbaar voor honden, zo zit iedereen veilig in de auto.    
 

De vakantiebestemming: actieve of rustige vakantie? 

Op vakantie met de hond, daar hoort natuurlijk een lange strand- of boswandeling bij. Wanneer u van plan bent om elke dag een stuk te wandelen (of fietsen) met uw hond, kunt u het best goed rekening houden met uw hond. Heeft uw hond voldoende conditie? Is uw hond gewend aan de temperatuur? Neem daarom altijd voldoende water mee en zorg dat u veel in de schaduw loopt. De poten van uw hond kunnen veel te lijden hebben door droogte en hete ondergronden, zoals heet afvalt. Vetramil Paw Wax beschermt de gevoelige voetkussentjes van uw hond. Ook een schaafwondje of een ruw plekje zit in een klein hoekje. Een tubetje Vetramil wondzalf op honingbasis, is naast Vetramil Paw Wax, ook handig om op zak te hebben! 
 
Naast het verzorgen van de pootjes van uw hond, is het ook belangrijk om aan hygiëne te denken. Als uw hond graag zwemt en dit doet in vies en koud water, kan dat kriebelende en rode oren als gevolg hebben. Voor het schoonmaken van oren kunt u het best een (alcoholvrije) oorreiniger gebruiken zoals Otoclean. Houdt de gehoorgang vrij van vuil-, oorsmeer en secreetophopingen om pijnlijke ontstekingen te voorkomen. Voor het opfrissen van de vacht, zijn er verschillende verzorgende shampoos.  
 
Tenslotte is een andere omgeving leuk, maar voor sommige honden kan dit ook spanning geven. Die begrijpt er natuurlijk niets van om zo ver van zijn vertrouwde omgeving te zijn. En als een hond gespannen is, kan hij sneller botsen met andere honden. VeggieDent Zen vermindert stress- en angstreacties. Deze 100% plantaardige kauwstrips zijn niet alleen handig voor de dagelijkse gebitsreiniging van uw hond, maar bevatten ook L-theanine. Deze stof heeft ontspannende eigenschappen.  
 

Vakantie checklist 

Of u nu de hond meeneemt in de auto of het vliegtuig, het reizen kan stressvol zijn en daarom is het goed om eigen spullen mee te nemen om het stressniveau te verlagen. Denk daarbij aan een eigen voer- en drinkbak en speeltjes. Natuurlijk is een eigen mand en deken ook een fijne geruststelling. Om er zeker van te zijn dat u goed voorbereid op vakantie gaat, hebben we nog even een vakantie checklist samengesteld: 
 
• Paspoort 
• Vaccinatieboekje 
• Chipnummer 
• Gezondheidsverklaring 
• Wanneer van toepassing: medicatie 
• Tekentang 
• EHBO-kit (met thermometer) 
• Verzorgingsproducten zoals shampoo en oorreiniger
• Hondenvoer en voldoende water 
• Eet- en drinkbak 
• Speeltjes en hondensnoepjes 
• Gordel en bench 
• Mand
• Deken 
• Halsband en riem 
• Poepzakjes 
• Telefoonnummer van uw dierenarts en een dierenarts op locatie 
• Een foto van uw hond (mocht hij zoekraken) 
 
Bon voyage!  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »