Kennisbank | Giardiasis (Giardia) | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Giardiasis (Giardia)

Wat is Giardiasis (Giardia)? 

Giardiasis is een besmettelijke infectie in de darm. De oorzaak van deze infectie is de parasiet Giardia Lambia. Deze parasiet komt veel voor bij dieren zoals honden, kalveren, bevers en muizen. Door eten, drinken of het likken van de vacht/poten komt deze parasiet in het darmstelsel terecht. In de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich en kan dit een infectie veroorzaken. De meeste Giardia-soorten die bij dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen. Giardia wordt vaak gevonden bij kinderen, maar de meeste kinderen worden er niet ziek van.  
 

Wat zijn de symptomen van Giardia bij huisdieren? 

Bij dieren met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van een Guardia-besmetting duidelijk zichtbaar zijn. Gezonde, volwassen dieren kunnen ook geïnfecteerd zijn, maar doordat de symptomen niet duidelijk te zien zijn bij deze groep, is de besmetting niet altijd zichtbaar. Het meest voorkomende symptoom bij Giardia is hevige, terugkerend diarree die in sommige gevallen bloed- en/of slijmsporen bevat. Dit wordt veroorzaakt doordat de infectie de darmwand beschadigd. Zodra een dier besmet is met Giardia kunnen bestaande maagaandoeningen verergeren en andere klachten toenemen.  
 

Diagnose en behandeling van Giardia bij huisdieren

Wanneer je huisdier langdurig last heeft van maag- en darmklachten zoals braken en diarree, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. De dierenarts kan eerst een algemeen onderzoek uitvoeren en dit aanvullen met een ontlastingsonderzoek. De ontlasting wordt beoordeeld op geur, kleur en consistentie. Ook wordt er gekeken naar parasieten en andere oorzaken van afwijkende ontlasting. De dierenarts kan diverse testen uitvoeren om ieen Giardia-besmetting vast te stellen, echter kan een negatieve test uitslag niet altijd de aanwezigheid van Giadia uitsluiten. De cysten worden niet bij elke ontlasting uitgescheiden en daarom kan het nodig zijn om het onderzoek een week later te herhalen.  
 
Nadat de dierenarts de diagnose heeft vastgesteld, zal de dierenarts uw huisdier behandelen met een ontwormingsmiddel op basis van Fenbendazole (Panacur) of met Metronidazol. Deze laatste is een diergeneesmiddel dat alleen verkrijgbaar is met een recept van uw dierenarts. Zodra de parasieten in aanraking komen met de werkzame stof, heeft dit een dodelijke werking en worden de parasieten afgevoerd via de ontlasting.  
 

Preventie door hygiënische maatregelen 

Hygiëne is van groot belang om een herbesmetting te voorkomen. Daarom delen wij hier een aantal tips: 
 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »