Kennisbank | Artrose bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Artrose bij honden

Wat is artrose? 

De meeste honden en katten krijgen pas op latere leeftijd last van gewrichtsproblemen zoals artrose, echter kan dit ook voorkomen op jongere leeftijd. Artrose ontstaat wanneer het beschermende kraakbeen dat de uiteinden van de botten beschermt, na verloop van tijd afslijt. Hoewel artrose elk gewricht kan beschadigen, treft de aandoening meestal de gewrichten in de knieën, heupen en ellenbogen. Door artrose kan een gewricht minder soepel bewegen en ontstaat er een ontstekingsreactie in het gewricht wat gepaard gaat met pijn.  

Hoe herken ik artrose bij mijn hond?

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, gaat vrijwel altijd gepaard met pijnlijkheid bij het bewegen. Soms blijft dit onopgemerkt en wordt het afgedaan als een normaal verschijnsel bij ouderdom. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de volgende symptomen: 
 

Hoe behandel ik artrose bij mijn hond?

Voorkomen is altijd beter dan behandelen. Daarom is het belangrijk om het gewicht van uw hond goed in de gaten de houden. Wanneer uw huisdier overgewicht heeft, verhoogd dit het risico op ontsteking, dit kan zelfs de ontwikkeling van artrose veroorzaken. Daarnaast geeft iedere extra kilo een extra belasting voor de gewrichten.  
 

Door regelmatig te bewegen trainen honden niet alleen hun uithoudingsvermogen, maar ook hun spieren. Het behouden van spiermassa is van belang voor latere leeftijd. Zo verliezen honden op latere leeftijd spiermassa bij de heupen, waardoor ze door de poten kunnen zakken. Het wordt aangeraden om elke dag te bewegen. Denk daarbij aan meerdere kleine wandelingen, in plaats van een hele lange wandeling. Loopt uw hond acuut kreupel en wordt er artrose vermoed, dan kan het verstandig zijn om meteen te starten met onstekingsremmers. Neem contact op met uw dierenarts voor de juiste diagnose en medicatie.  

Bij Diermedicatie.nl kunt u speciale dieetvoeding kopen om de gewrichten van uw huisdier te ondersteunen. Daarnaast hebben wij ook voedingssupplementen in ons assortiment. Het voordeel van voedingssupplementen is dat deze geen bijwerkingen kennen en het gebruik van medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat de werking van voedingssupplementen pas na 3 tot 6 weken zichtbaar is.  

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »