Zoönose - Diermedicatie.nl

Zoönose

Wat is zoönose? 

Zoönose komen regelmatig in het nieuws. Een zoönose is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Voorbeelden van zulke ziektes zijn de ziekte van Lyme, hondsdolheid (Rabiës) en verschillende soorten wormen zoals de vossenlintworm of spoelworm. Er zijn veel verschillende ziektes die (huis)dieren kunnen overbrengen op mensen. Niet elke zoönose is even gevaarlijk. In Nederland zijn er gelukkig niet heel veel gevaarlijke zoönosen meer. Dit komt omdat er intensieve programma’s opgesteld zijn voor het beheersen van een ziekte met een zoönose. Het is wel altijd zaak om goed op te letten wanneer u veel met dieren omgaat of ermee werkt. 

Zoönose in het buitenland 

De kans dat u een zoönose in het buitenland oploopt, met name vanuit warmere landen (Zuid-Europa) is veel groter. Er heersen daar meer zoönosen en vaak is de controle op dierziekten minder. Wanneer uw huisdier ook meegaat naar het buitenland is het verstandig om van tevoren informatie op te vragen bij de dierenarts en voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo zijn er bepaalde vaccinaties verplicht in het buitenland.  
 
Door het veranderende klimaat is de kans reëel dat enkele, voorheen niet in Nederland voorkomende dierziekten, ook in Nederland kunnen gaan voorkomen. Er zijn diverse instanties die dit in de gaten houden. Dierenartsen en humane artsen werken nauw samen. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staan de belangrijkste zoönosen per diersoort genoemd. 

Preventie van zoönose 

Er is een aantal maatregelen die de kans voor het oplopen van een zoönose helpt voorkomen of het risico vermindert:  
 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »