Kennisbank | Oormijt | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Oormijt

Oormijt bij honden en katten

Oormijten zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden en katten, maar ook konijnen kunnen last krijgen van deze parasiet. Het is behoorlijk vervelend en kan zorgen voor jeuk en irritatie. Bij het uitblijven van behandeling kan je huisdier een infectie aan de oren oplopen, zoals een oorontsteking.  
 

Oorzaak van oormijt; hoe komt een hond of kat aan oormijt?

Oormijt is zeer makkelijk over te dragen en vooral jonge dieren hebben hier last van. Mijten worden namelijk overgedragen door direct contact met andere besmette dieren. Een lage weerstand kan ervoor zorgen dat de klachten sneller erger worden. Oormijt kan ook besmettelijk zijn voor mensen. Dit komt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor. Mensen kunnen last krijgen van jeuk aan de armen en de romp.  
 

Symptomen van oormijt; hoe herken ik oormijt bij mijn hond of kat?

Gelukkig is oormijt snel te herkennen. De meest voorkomende symptomen van oormijt zijn: 
 
  • Krabben aan de oren; 
  • Schudden met de kop; 
  • Veel jeuk; 
  • Grote hoeveelheid donker oorsmeer; 
  • Onaangename geur; 
  • Oorschelp is rood; 
  • Pijn bij aanraking; 
  • Scheefhouden van de kop. 

Behandelen van oormijt; wat te doen?

Oormijt is met het blote oog niet te zien. Maak daarom een afspraak bij uw dierenarts om de diagnose oormijt vast te stellen. Dit kan de dierenarts doen door met een otoscoop in het oor te kijken of door het afnemen van een kweek van het oorsmeer en dit te bekijken onder een microscoop. Wanneer oormijt is vastgesteld, kan de dierenarts een middel voorschrijven wat insecticide bevat. Als er sprake is van een bijkomende ontsteking wordt daar vaak ook een zalf voor ingezet Soms is het nodig om de gehoorgang te reinigen om het overtollige oorsmeer te verwijderen. 
 
Heeft u een huisdier met oormijt en heeft u meerdere dieren in huis? Dan is het verstandig om ook de andere dieren te behandelen. Het is namelijk mogelijk om oormijt te hebben zonder klachten te vertonen. Indien niet alle dieren worden behandeld, is de kans groot dat zij elkaar blijven besmetten. 
 

Voorkomen van oormijt bij honden en katten

Oormijt is zeer besmettelijk. Daarom is het moeilijk om het helemaal te voorkomen. Wel kunt u regelmatig de oren van uw huisdier controleren op roodheid, veel oorsmeer of een vieze geur. Dit kan duiden op oorproblemen. Voornamelijk bij rassen met hangende of harige oren wordt dit aangeraden. Ook kunt u de oren schoonmaken met een milde oorreiniger. Gebruik hiervoor alleen een oorreiniger die speciaal is ontwikkeld voor honden of katten. Verwijder het vuil dat loskomt- in het oor met een wattenschijfje of doekje. Gebruik hiervoor nooit een wattenstaafje. Zo verplaatst u het vuil alleen maar dieper in het oor.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »