Kennisbank | Heupdysplasie (HD) bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Heupdysplasie bij honden

Wat is Heupdysplasie bij honden? 

Heupdysplasie (HD) bij honden is een afwijking van het heupgewricht waarbij de heupkop niet meer goed past in de heupkom. HD komt bij vaak voor bij grotere honden, zoals Duitse Herders, Labradors, Golden Retrievers en Bulldogs. Over het algemeen kunnen fokkers informatie verschaffen over de ouderdieren. Zo worden er van veel ouderdieren röntgenfoto's gemaakt van de heupgewrichten. Deze foto's krijgen dan een score, waaruit de genetische aanleg voor de afwijking blijkt.  
 
Heupdysplasie is in ongeveer 30% van de gevallen genetisch bepaald (OHRA). Bij jonge honden is er sinds de geboorte te veel speling in het heupgewricht. Hierdoor wrijven de kop en kom van het heupgewricht verkeerd tegen elkaar. Het kraakbeen in de heup wordt aangetast en slijt sneller af. Dit zorgt voor veel pijn bij uw hond. De volgende factoren spelen ook een rol in de ernst van Heupdysplasie; hoge groeisnelheid, overbelasting en overgewicht.  
 

Hoe herken ik Heupdysplasie bij mijn hond? 

Wanneer een jonge hond Heupdysplasie heeft, is dat al na de eerste 4 tot 10 maanden zichtbaar. De spieren in de achterpoten en de heupen zijn dan minder sterk. Normaal heeft een jonge hond zin om te spelen, maar als uw hond last heeft van Heupdysplasie is dat aanzienlijk minder. De volgende symptomen kunt u bij uw hond opmerken: 
 
  • Afwijkende gang bij het lopen; 
  • Plotselinge pijn in de achterpoten en de heupen; 
  • Minder zin om te lopen, rennen en spelen.  
Een oudere hond met deze erfelijke heupaandoening heeft last van: 
  • Artrose (ook wel gewrichtsslijtage); 
  • Moeite met opstaan; 
  • Moeite met traplopen en springen; 
  • Pijn na een zware inspanning. 

Behandelen van Heupdysplasie bij honden 

Heeft u het vermoeden dat uw hond is belast met de gewrichtsaandoening HD? Loopt uw hond moeizaam of wil uw hond niet spelen en heeft uw hond zichtbaar pijn? Vanaf 16 weken na de geboorte kan de dierenarts lichamelijk onderzoek doen. Het is belangrijk om het onderzoek in ieder geval te laten uitvoeren voordat uw hond 6 maanden oud is. Zo bent u er op tijd bij en heeft een behandeling de meeste kans van slagen.  
 
Heupdysplasie is een ernstige gewrichtsafwijking. De behandeling kan gestart worden met medicijnen om de ontstekingen en pijn te verminderen. Fysiotherapie kan helpen om de gewrichten te versoepelen en de spieren aan te sterken. In de meeste gevallen is echter een operatie noodzakelijk. Wanneer uw hond geopereerd moet worden aan HD, zal de dierenarts vooraf uw hond uitgebreid onderzoeken door middel van röntgenfoto's om de ernst van de heupafwijking te bepalen.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »