Kennisbank | Reisziekte bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Reisziekte bij honden

Wat is reisziekte bij honden?

Bij reisziekte, ook wel bekend als wagenziekte, worden honden misselijk tijdens het autorijden. Tijdens het autorijden krijgt de hond vaak last van kwijlen, smakken en braken. Het zal ook opvallen dat de hond rusteloos is. Een gevolg kan zijn dat u uw hond niet meer meeneemt in de auto, ook niet voor een mooie lange bos- of strandwandeling. 
 

Wat kunnen oorzaken zijn van reisziekte bij honden?

De belangrijkste oorzaak van reisziekte is het verschil dat ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. Dat gebeurt bij richtingswijzigingen die niet door de hond (of mens) worden waargenomen. Het evenwichtsorgaan in het middenoor, ondergaat deze richtingswijzigingen wel. Het vocht in het orgaan beweegt mee bij richtingswijzigingen en de haartjes registreren de bewegingen. Vervolgens sturen de haartjes signalen naar de hersenen. Die signalen wijken af van de signalen van de ogen en daardoor ontstaat er desoriëntatie. Desoriëntatie kan een trigger zijn om te braken.  
 

Symptomen reisziekte bij honden

Helaas kunnen honden niet aan hun baasjes uitleggen dat ze misselijk zijn of worden. Daarom is het belangrijk om tijdens het autorijden op de volgende symptomen van wagenziekte te letten: 
 
  • Ademhaling, met name hijgen; 
  • Smakken en kwijlen; 
  • Kokhalzen/braken; 
  • Trillen/beven; 
  • Rusteloosheid. 
In de loop der jaren kan reisziekte verergeren. Als uw hond reisziekte heeft kan dit zich ontwikkelen in een soort transportstress. De auto wordt dan geassocieerd met negatieve ervaringen en de stress kan dan zo hoog oplopen dat het startgeluid van de auto er al voor zorgt dat uw hond braakt.  
 

Behandelen van reisziekte bij honden 

Tegenwoordig zijn er voldoende natuurlijke middelen die uw hond helpen ontspannen. Afhankelijk van de mate van reisziekte die uw hond heeft, kunnen deze supplementen ondersteunen bij stressvolle situatie. Voorbeelden hiervan zijn Adaptil Transport, Puur Tranquil of Zylkene. U kunt uw hond zelf ook ondersteunen door:  
 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »