Kennisbank | Braken bij honden en katten | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Braken bij honden en katten

Wat is braken bij honden en katten?

Braken is een reflex om de maaginhoud via de bek naar buiten te werken. Meestal braken honden en katten door een simpele gastritis (maagontsteking), bijvoorbeeld na het eten van bedorven voedselresten. Een keer braken hoeft niet direct te leiden tot bezorgdheid aangezien het regelmatig voorkomt. Braken kan gebeuren om de meest verschillende momenten, op een nuchtere maag of vlak na het eten. Het is zelfs mogelijk dat uren na de maaltijd het onverteerde voedsel nog wordt uitgebraakt. Geel of wit slijm (gal en/of maagsappen), wordt uitgebraakt op een lege maag. 
 

Wat zijn de symptomen van braken bij honden en katten? 

Braken bestaat uit verschillende stappen en u kunt daarbij de volgende symptomen herkennen: 
 
  • Misselijkheid en overmatige speekselvorming; 
  • Gedragsveranderingen zoals ongemakkelijk voelen, gras eten en janken or rillen; 
  • Kokhalzen en actief samentrekken van de buik; 
  • Actief naar buiten brengen van de maag- en/of darminhoud.  
 

Acuut of chronisch braken 

Bij acuut braken is het braken kortgeleden begonnen en zijn de klachten na uiterlijk twee dagen weer over. De meest voorkomende oorzaken van acuut braken zijn een virussen (vaak vergelijkbaar met een buikgriep) of iets verkeerd eten. Honden en katten zijn ook weleens geneigd om vreemde voorwerpen door te slikken. Deze voorwerpen kunnen blokkades in het maagdarmkanaal geven en veroorzaken vaak braakklachten. Daarnaast kan uw huisdier nog last hebben van een parasitaire infectie zoals wormen of Giardia.  
 
Er wordt van chronisch braken gesproken als uw hond of kat meer dan 7 tot 10 dagen aan het braken is. Chronisch braken kan verschillende oorzaken hebben zoals; voedselovergevoeligheid, voedselallergie, chronische maag-darmontsteking, tumoren, schildklierproblemen, lever-of nierproblemen of een maagzweer. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts zodat deze de exacte oorzaak kan achterhalen. Aan de hand van de diagnose kan de juiste behandeling voorgesteld worden.  

 

Behandelen van braken bij honden en katten

Zodra de oorzaak van het braken is achterhaalt, is het belangrijk om uw huisdier te behandelen. U kunt uw huisdier helpen door: 
 
  • Het geven van kleine porties licht verteerbare voeding; 
  • Het geven van kleine porties lauwwarm water; 
  • Het geven van medicatie tegen braken; 
  • Het geven van maagzuurremmers. 
Neem contact op met uw dierenarts zodra uw huisdier: 
 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »