Vlooien kat | Kennisbank | Diemedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Vlooien kat

WAT ZIJN VLOOIEN?

De kattenvlo (medisch Ctenocephalides felis) is een parasiet die op de oppervlakte van het lichaam leeft. Deze parasieten zijn gemiddeld 2 mm groot en roodbruin van kleur. Ze leven in de vacht of in de omgeving van katten en voeden zich met bloed. Vlooien vermenigvuldigen zich snel en worden overgedragen van het ene huisdier op het andere door over te springen. Deze kleine en zeer resistente parasieten kunnen ernstige jeuk bij uw kat veroorzaken. Ze kunnen ook huidinfecties veroorzaken en wormen overbrengen. Als je deze parasiet eenmaal in huis hebt, is de strijd ertegen zeer uitputtend. Het is ook van essentieel belang om uw kat (regelmatig) te behandelen met vlooienmiddelen, zodat u een vlooienplaag voor bent.  
 

HOE KOMT MIJN KAT AAN VLOOIEN?

Kattenvlooien leven in het wild in Nederland, maar kunnen gemakkelijk worden meegenomen naar binnen. Zo kunnen we de larven onopgemerkt op onze straatschoenen mee het huis innemen. Dit betekent dat zelfs onze huiskatten, die niet zelf buiten komen, besmet kunnen raken met kattenvlooien. Een kattenvlo is ongeveer 1,5 tot 4,5 mm groot en heeft een bruin lichaam. Het is mogelijk om een vlo met het blote oog te herkennen. Een kattenvlo heeft in totaal zes poten, waarvan de achterpoten bijzonder sterk zijn. Met deze sterke poten kan hij tot 25 centimeter ver springen.  
 
In de lente en de zomer zijn vlooien het actiefst in hun ontwikkeling en onze omgeving. Echter kunnen vlooien die binnenshuis zijn geraakt ook actief zijn in de herfst en winter. Bij hogere temperaturen en op een vochtige plaats zonder direct zonlicht heeft een vlo ongeveer 3-4 weken nodig om zich te ontwikkelen van een eitje tot een larve en vervolgens tot een volwassen vlo. Als de omstandigheden niet ideaal zijn, kan deze ontwikkeling zelfs tot 200 dagen duren, of de vlo kan zelfs, in een cocon, tot een jaar overleven.
 
De volwassen vlo valt onze kat aan, zuigt bloed en legt eitjes. Deze eitjes vallen uit de vacht van onze viervoetige vrienden. De larven die daaruit komen en zich verpoppen, kruipen meestal in donkere spleten en ontwikkelen zich verder tot volwassen vlooien. Zo kunnen vlooien zich blijven vermenigvuldigen en uitgroeien tot een groot probleem. Juist daarom moet snel actie worden ondernomen, zelfs als een vlooienbesmetting wordt vermoed. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat vlooien ook over kunnen springen op andere huisdieren en zelf mensen.  
 
Wilt u weten hoe u vlooien bij uw kat herkent? En nog belangrijker: hoe u van de vlooien bij uw kat af komt? Lees het in onze blog!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »