Kennisbank | Bloedoor (Othematoom) | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Bloedoor (Othematoom) hond

Wat is een bloedoor?

Een bloedoor is een ophoping van bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor. Hierdoor ontstaat er een verdikking in het oor. Deze holte gevuld met bloed wordt een othematoom genoemd, oftewel een bloedoor. In de meeste gevallen ontstaat dit eenzijdig, maar soms bevindt zich in beide oren een othematoom.  
 

Hoe ontstaat een bloedoor bij een hond?

Een bloedoor ontstaat in de meeste gevallen door veelvuldig klapperen met de oren. Dit is meestal het gevolg van een onderliggend oorprobleem zoals een oorontsteking of oormijt. Door zowel het klapperen als het krabben aan de oren, kunnen bloedvaatjes in de oorschelp knappen. Het bloed hopt zich op in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor, hierdoor ontstaat een bloedoor. 
 

Wat te doen bij een bloedoor?

Een bloedoor is geen spoedgeval, maar kan erg pijnlijk zijn voor uw hond en zonder behandeling kan een bloedoor voor meer klachten zorgen in de toekomst. Het wordt daarom afgeraden om zelf een bloedoor te behandelen. Raadpleeg uw dierenarts voor de juiste behandeling. De dierenarts kan proberen om de othematoom leeg te zuigen. Om ervoor te zorgen dat de hematoom niet meteen weer vol loopt, wordt er na het legen vaak een kopverband aangelegd bij de hond. Dit verband zorgt ervoor dat er druk op de oorschelp komt waardoor de kans dat deze zich opnieuw vult met bloed wordt verkleind.  
 
Wanneer de othematoom toch terugkomt, kan een operatieve behandeling noodzakelijk zijn. Hierbij wordt de ruimte tussen de huid en het kraakbeen met meerdere hechtingen dicht gemaakt zodat er niet opnieuw een holte met bloed kan ontstaan. De kosten van de operatie van een bloedoor hangen af van het gewicht van uw hond. U kunt van te voren een prijsindicatie opvragen bij uw dierenarts.  
 

Wat is een schrompeloor? 

Indien een bloedoor niet goed wordt behandeld, ontstaat er een bloemkooloor, ook wel een schrompeloor genoemd. Als het bloed in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen van het oor blijft zitten, zal het lichaam uiteindelijk zelf het bloed opruimen. Hierbij wordt littekenweefsel gevormd en zorgt het littekenweefsel ervoor dat de vorm van de oorschelp verandert. Een vervormde oorschelp ziet er dan wat verschrompeld uit en krijgt de naam bloemkooloor of schrompeloor.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »