Kennisbank | Oorontsteking bij honden en katten | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Oorontsteking bij honden en katten

Oorontsteking bij honden en katten

Een oorontsteking komt vaak voor bij honden en katten. In de meeste gevallen is de uitwendige gehoorgang aangetast. Sommige langharige rassen, zoals Cocker Spaniels, Duitse Herder en Golden Retrievers, zijn extra gevoelig voor oorontstekingen. Wanneer deze aandoening niet tijdig wordt opgemerkt en behandeld, kan dit leiden tot aantasting van het gehoor.  
 

Wat zijn de oorzaken van oorontsteking bij honden en katten?

Een belangrijke oorzaak bij honden en katten, die veel buiten komen, is oormijt. Dit zijn kleine spinachtige insecten die zich voeden met oorsmeer. Ze veroorzaken jeuk en zijn zo klein dat ze met het blote oog moeilijk waar te nemen zijn. Uw hond of kat kan er ook hevige jeuk aan de kop en half van krijgen. Dit kan soms nog enkele weken na de bestrijding aanhouden. Daarnaast zijn er verschillende soorten bacteriën en gisten die een ontsteking in de gehoorgang kunnen veroorzaken.

 

Symptomen van oorontsteking; hoe herken ik het?

De symptomen van een oorontsteking zijn vrij makkelijk te herkennen. Zo zal het dier zich anders gedragen en kunt u zelf de oorschelp inspecteren. De meest voorkomende verschijnselen bij een oorontsteking zijn: 
 
  • Flapperen met de oren; 
  • Krabben aan de oren; 
  • De kop scheefhouden; 
  • Piepen bij lichte aanraking van het oor; 
  • Binnenkant van de oorschelp is rood en vies; 
  • Overmatig oorsmeer of pus in de oorschelp; 
  • Verdikking van de gehoorgang; 
  • Penetrante geur uit het oor; 
  • Doofheid of slechthorend. 
Let op: bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden en zijn de klachten ernstiger. Het dier loopt dan vaak met de kop scheef en in kringetjes of valt zelf om. De dierenarts zal de oorzaak van de oorontsteking dan goed moeten onderzoeken. 
 

Behandelen van oorontsteking bij honden en katten; wat te doen?

Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren onder een lichte verdoving uitgespoeld. Bij een oormijtinfecties zal de dierenarts een oorzalf voorschrijven met een insecticide erin. Eventueel kan bij dieren die veel last hebben pijnstillers of anti-jeuk tabletten meegegeven worden om de pijn en jeuk te verlichten. Bij infecties met bacteriën of gisten schrijft de dierenarts antibiotica of anti-schimmel zalven voor. Als het dier een middenoorontsteking heeft, is een langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk. Dieren met terugkerende of chronische ontstekingen kunnen een dichtgewoekerde gehoorgang krijgen. Op gezwellen in de gehoorgang moet gecontroleerd worden, dit kan leiden tot beschadiging van het trommelvlies met als gevolg dat uw dier doof wordt.  
 

Voorkomen van oorontsteking bij honden en katten

Bij honden en katten die gevoelig zijn voor oorproblemen is het nodig om de oren regelmatig schoon te maken met een oorreiniger. Dit kan tweewekelijk gedaan worden of direct nadat een hond heeft gezwommen. Voor het reinigen van de orgen kunt u het beste een zachte oorreiniger gebruiken zoals Monoclean, Epi-Otic of Otoclean. Reinig de oren van uw huisdier nooit met wattenstaafjes, deze kunnen de gehoorgang ernstig beschadigen. Wanneer uw hond geen oorklachten heeft, is het niet nodig om een oorreiniger regelmatig te gebruiken.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »