Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Ontwormingsmiddelen voor katten zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, doseringen en toedieningsvormen. Over deze ontwormingsmiddelen doen veel geruchten de ronde en lopen de meningen over de noodzaak uiteen.

Als katteneigenaar zult u zich vroeg of laat afvragen of uw kat een ontwormingskuur nodig heeft. Maar hoe herkent u een besmetting met wormen? Moeten binnenkatten überhaupt ontwormt worden? Hoe vaak moet ik dan mijn kat ontwormen? En welk ontwormingsmiddel is het meest geschikt? Diermedicatie.nl beantwoordt de belangrijkste vragen.

 

Waarom moeten katten ontwormd worden? 

Wormen zijn endoparasieten die leven en zich vermenigvuldigen in het darmkanaal van hun gastheer. Een kleine besmetting veroorzaakt vaak geen symptomen bij een volwassen, gezond dier. Echter kan een gezond dier regelmatig wormeitjes uitscheiden via zijn ontlasting en zo een bron van infectie zijn voor andere dieren en ook voor u als eigenaar. Vooral kinderen en personen met verminderde immuniteit moeten tegen besmetting worden beschermd. 

 

Bovendien belast een wormbesmetting altijd de darm en het immuunsysteem. Dit maakt het gastdier vatbaarder voor ziekten en de effectiviteit van vaccinaties kan in het gedrang komen. Tijdens periodes van stress of ziekte kunnen parasieten profiteren van het immuundeficiëntie en zich zodanig vermenigvuldigen dat ze (extra) symptomen uitlokken. 

 

 

Hoe raken katten besmet met wormen? 

Er zijn verschillende manieren waarop onze huisdieren besmet kunnen raken met wormen: 

 

• Contact met de uitwerpselen van besmette dieren; 

• Jagen op besmette dieren; 

• Inname met voedsel (bij BARFing); 

• Borstelen van de vacht na op besmette grond te zijn geweest; 

• Besmetting met ectoparasieten (vlooien); 

• Wormeitjes komen via de schoenen van de eigenaar mee naar binnen. 

 

Uit de mogelijke besmettingsbronnen blijkt duidelijk dat dieren die veel buiten zijn meer risico lopen, aangezien zij in contact kunnen komen met de uitwerpselen van andere dieren en kunnen jagen op besmette dieren. Het risico op besmetting met ectoparasieten zoals teken en vlooien is buiten ook veel groter dan binnen. Maar ook binnenkatten kunnen besmet raken. Als eigenaar kunt u de wormeitjes ongemerkt met uw schoenen naar binnen brengen. Ten slotte vormt het voeren van rauw vlees, meestal BARF, een risico. 

 

 

Hoe vaak is ontwormen of ontlastingsonderzoek raadzaam? 

De aanbevelingen over hoe vaak een huisdier moet worden ontwormd, hangen meestal af van het individuele besmettingsrisico: voor binnenkatten worden doorgaans aanzienlijk langere tussenpozen aanbevolen dan voor buitenkatten. Volgens de aanbevelingen van ESCCAP (European Council Companion Animal Parasites) moeten katten, afhankelijk van hun individuele risicogroep, eenmaal per jaar tot eenmaal per maand worden ontwormd, of anders op wormen worden getest. Als de intervallen echter te lang zijn, bestaat het risico dat de kat maandenlang ongemerkt met wormen is besmet. U kunt daarom het beste gebruik maken van ons ontwormingsschema:

 

Hoe snel werkt ontwormen bij katten?

Alle werkzame stoffen hebben gemeen dat ze wormen in het spijsverteringskanaal doden. De werking duurt ongeveer 24-72 uur; namelijk totdat de werkzame stof weer is uitgescheiden. Er is dus geen profylactisch effect: een behandeld dier kan theoretisch de dag na de ontworming opnieuw besmet raken. 

 

De werkzame stoffen die tegenwoordig in ontwormingsbehandelingen worden gebruikt, worden door onze huisdieren zeer goed verdragen. Als u bijwerkingen bij uw huisdier opmerkt, raden wij u aan voor de volgende ontwormingsbehandeling een andere werkzame stof te gebruiken. Sommige werkzame stoffen zijn echter alleen effectief tegen bepaalde wormen. Wij raden u daarom aan vooraf advies in te winnen bij een dierenarts. 

 

 

Welke ontwormingsmiddelen voor katten zijn er? 

Ontwormingsmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende samenstellingen en toedieningsvormen. Orale preparaten zijn verkrijgbaar als pasta, tablet of kauwtablet, meestal met een bijzonder aangename smaak zodat de katten ze vrijwillig eten. Spot-on preparaten worden op de huid van uw kleine harige vriend gedruppeld. De beste plek hiervoor is de achterkant van de nek, zodat de kat het geneesmiddel niet kan oplikken voordat het door de huid is opgenomen. Bij Diermedicatie.nl raden wij de volgende producten aan:

 

- Milpro ontwormingstabletten voor katten en kittens;

- Milbemax breedspectrum ontwormtabletten voor katten en kittens;

- Dronspot spot-on pipet voor katten en kittens;

- Panacur ontwormingspasta voor katten.

 

 

Vermijd een wormbesmetting bij uw kat 

Als de dierenarts bij uw huisdier darmparasieten heeft vastgesteld, dan heeft uw huisdier een ontwormingskuur nodig. Echter komt het vaak voor dat uw kat besmet is met wormen zonder dat u dit door heeft. Als eigenaar kunt u dan het volgende doen:

 

Preventief ontwormen 

De meeste deskundigen adviseren zowel katten als honden regelmatig te ontwormen. Als een dier dus besmet raakt met wormen, worden ze bij de volgende ontworming gedood. Dit voorkomt een langdurige besmetting. 

 

Bij nauwe ontworming wordt ook de zogenaamde prepatente periode gehanteerd: Dit verwijst naar de periode tussen de besmetting met de wormeitjes en de uitscheiding van besmettelijke parasietstadia. Nadat uw kat de wormeitjes heeft opgenomen, verstrijken er meerdere weken (spoelwormen, lintwormen en haakwormen) of zelfs maanden (zweepwormen) voordat ze uitkomen tot larven en zich ontwikkelen tot volwassen, reproductieve wormen. Als een dier tijdens de prepatente periode wordt ontwormd, vormt dit geen risico omdat de onvolgroeide wormstadia al zijn gedood. 

 

Regelmatige fecesmonsters 

Tegenstanders van profylactisch ontwormen bekritiseren dat het dier mogelijk onnodige medicijnen krijgt. Als alternatief bevelen zij regelmatige ontlastingsonderzoeken aan: Zo kunnen besmette katten gericht worden behandeld, terwijl bij een negatief resultaat geen ontwormingsbehandeling wordt toegediend. Deze aanpak klinkt op het eerste gezicht plausibel, maar heeft ook zijn zwakke punten: Met name komen fout-negatieve resultaten voor wanneer het dier zich nog in de voorstadia bevindt en dus nog geen eitjes uitscheidt. De besmetting wordt dan pas opgemerkt bij het volgende ontlastingsonderzoek. 

 

Bovendien scheiden zelfs katten die al besmet zijn, niet permanent eitjes uit, maar slechts met bepaalde tussenpozen. Daarom moet u altijd een gepoold fecesmonster onderzoeken, waarvoor u de ontlasting van uw kat gedurende ten minste drie dagen moet verzamelen. Naast fecesmonsters kunt u bij katten ook een wormtest uitvoeren, die uiterst eenvoudig blijkt te zijn en ook informatie kan geven over een bestaande wormbesmetting. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »