Wat zijn de regels voor diergeneesmiddelen? | Kennisbank | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Regelgeving diergeneesmiddelen

Wat zijn de regels voor diergeneesmiddelen? 

Voor het uitschrijven van een recept, de productie en het gebruik van diergeneesmiddelen, gelden strenge regels. Elke dierenarts en apotheker moet zich aan deze regels houden zodat de diergeneesmiddelen niet verkeerd worden gebruikt. Diergeneesmiddelen zijn in Nederland in vier categorieën ingedeeld: 
 

Vrij: Geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn zonder diergeneeskundig voorschrift, oftewel een recept van de dierenarts. Deze diergeneesmiddelen zijn vrij verhandelbaar.  

URA (uitsluitend op recept): Geneesmiddelen die alleen verkrijgbaar zijn bij een dierenarts of op diergeneeskundig voorschrift van een dierenarts bij een apotheek of leverancier met een vergunning. Voorbeelden hiervan zijn de meeste pijnstillers en ontwormingsmiddelen voor landbouwdieren. De dierenarts houdt het gebruik van deze middelen bij om te voorkomen dat uw dier te vaak of te veel van deze middelen krijgt.  

UDA (uitsluitend door dierenarts geleverd): Deze geneesmiddelen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij een dierenarts of op diergeneeskundig voorschrift van een dierenarts bij een apotheek.  

UDD (Uitsluitend door dierenarts te gebruiken): Alleen de dierenarts mag deze diergeneesmiddelen toedienen en daarom worden deze diergeneesmiddelen niet rechtstreeks aan de houder van de dieren afgeleverd. Denk hierbij aan antibiotica of inentingen.  

 

Waar moet ik extra op letten? 

Bij Diermedicatie.nl verkopen wij zowel vrij verkrijgbare diergeneesmiddelen als receptplichtige diergeneesmiddelen. Voor het kopen van receptplichtige diergeneesmiddelen, heeft u dus een recept van uw dierenarts nodig. Bij het plaatsen van uw bestelling, upload u het recept van uw dierenarts, dan leveren wij de voorgeschreven dosering bij u thuis. U vindt in onze webshop alleen diergeneesmiddelen waar wij als online dierenapotheek een vergunning voor hebben. Op de productpagina kunt u onder de specificaties het registratienummer vinden van het geneesmiddel. Wilt u meer weten over de bijbehorende regelgeving? Kijk dan op de website van het CBG. 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »