Kennisbank | Gebitsverzorging bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Gebitsverzorging bij honden

Gebitsproblemen bij honden

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de honden boven de drie jaar gebitsproblemen heeft. Deze problemen variëren van ontstoken tandvlees tot tandsteen en zelfs loszittende tanden en kiezen. Als tandplak niet binnen 24 uur wordt verwijderd, kan dit worden omgezet in tandsteen. Tandsteen is een bruine, grove aanslag op de tanden en kan leiden tot infecties, bloedingen en geïrriteerd tandvlees. Het beschadigt het tandvlees en andere structuren die de tanden verbinden, zoals de gewrichtsbanden en botten. Als het niet direct wordt behandeld, kunnen de tanden los komen te zitten en zelfs uitvallen.
 

Herkennen van gebitsproblemen bij honden

Honden zullen niet snel laten merken dat ze last hebben van hun gebit. Daarom is het niet makkelijk om gebitsproblemen te herkennen. Een goed begin is het wekelijks controleren van de tanden en het tandvlees op de volgende symptomen:  
 
  • Minder eetlust: Oorzaken van minder eetlust zijn het moeite hebben met eten, vooral het kauwen. Hierdoor zijn honden ook minder geneigd om hardvoer te eten en kan het opvallen dat ze aan één kant kauwen.  
  • Slechte adem: Een andere of sterkere geur uit de bek dan u gewend bent is niet normaal. Dit is een indicatie voor een onderliggend gebitsprobleem.  
  • Bloedend tandvlees: Ontstoken tandvlees (rood of gezwollen) is een belangrijke indicatie voor gebitsproblemen. Uw hond kan ook pijn hebben bij het aanraken rond de bek.  
  • Veranderend gedrag: Minder willen spelen of minder levendig zijn, heeft niet altijd te maken met ouderdom bij honden. Veranderingen in algemeen gedrag nemen vaak geleidelijk toe, en dit is vaak verwarrend voor baasjes. Denk daarom ook altijd aan onderliggende gezondheidsredenen, zoal pijnlijke tanden of tandvlees.  

Verzorgen van het gebit van uw hond

Voor een goede gebitsverzorging van uw hond is een dagelijkse routine essentieel. Tandenpoetsen is de effectiefste manier om het tandvlees en de tanden gezond te houden en tandplak tegen te gaan. Het geleidelijk introduceren van tandenpoetsen kan ertoe leiden dat uw hond de poetsbeurt zelf leuk gaat vinden. Daarbij geldt ook 'jong geleerd, is oud gedaan' en kan het geen kwaad om vroeg te beginnen met het poetsen van de tanden van uw hond. Het is ook mogelijk om verschillende methodes te combineren. Zo zijn er ook gebitsverzorgende snacks van bijvoorbeeld VeggieDent en kan een smakelijke vloeistof aan het drinkwater worden toegevoegd om tandplak, tandsteen en een slechte adem tegen te gaan.
 
De juiste voeding voor uw hond is ook onderdeel van de gebitsverzorging. Zo is er speciale gebitsverzorgende voeding voor honden van onder andere Royal Canin. Voor zowel honden als katten is het belangrijk dat kauwen wordt gestimuleerd. Tijdens het kauwen worden de tanden mechanisch gereinigd doordat de tanden en kiezen langs elkaar heen bewegen. Daarnaast wordt door het kauwen speeksel geproduceerd, dat van nature een beschermende werking op de tanden heeft. Gebitsproblemen komen vaker voor bij dieren die onvoldoende kauwen. Dit kan komen doordat zij voornamelijk zacht voer krijgen, of het eten zonder te kauwen doorslikken. Tenslotte is het belangrijk dat uw eenmaal per jaar naar de dierenarts gaat voor een gebitscontrole van uw huisdier.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »