Kennisbank | Incontinentie bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Incontinentie bij honden

Wat is incontinentie bij honden en wat zijn de oorzaken?

Bij incontinentie is er sprake van onbewust urineverlies. Bij honden die last hebben van incontinentie, ontstaan er bijvoorbeeld natte plekken waar de hond heeft gelegen. Ook kan het zijn dat de hond kleine hoeveelheden urine verliest tijdens het wandelen. Bij teefjes kan de vacht aan de achterkant gaan stinken en kan de huid rondom de vulva geïrriteerd raken. Wanneer uw hond incontinent is, is het vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het kan van verschillende factoren afhangen, zoals:
 
Over het algemeen hebben gesteriliseerde teven vaker last van ongewenst urineverlies dan reuen. Ook bepaalde rassen zoals rottweilers en poedels hebben een grotere kans op incontinentie. Bij overgewicht kan het zijn dat door de extra druk op de blaas, ongewenst urine vrijkomt. Als uw hond incontinent is, is het verstandig om een bezoek bij de dierenarts te plannen. De oorzaak kan onschuldig lijken, maar er kan ook sprake zijn van blaasstenen, een tumor of neurologische problemen.  
 

Behandelen van incontinentie bij honden

Om ervoor te zorgen dat het urineverlies stopt, dient uw hond behandeld te worden. Na het vaststellen van de diagnose kan de dierenarts vertellen wat er nodig is om het urineverlies te behandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een operatie (tumor), medicatie (verbeteren sluitspier) of therapie (gedrag). De behandeling verschilt per hond.
 
Is de oorzaak van de incontinentie ouderdom? Dan zit er vaak niks anders op dan uw hond vaker uitlaten of te kiezen voor een hondenluier. Een hond die incontinent is geworden, kan er vaak helemaal niks aan doen. Het kan voor zowel de hond als het baasje zeer frustrerend zijn. Echter, het is heel belangrijk om niet boos te worden op uw hond. Zo kan de hond bang worden en minder gaan drinken. Het drinken van water speelt dan weer geen rol bij de incontinentie van uw hond.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »