Mogen honden fruit eten?

Mogen honden fruit eten?

Naast fruitsoorten die honden uitstekend verdragen, zijn er ook soorten fruit die giftig zijn voor honden. Daarom is het heel belangrijk dat u altijd weet welk fruit uw hond mag eten en welke fruitsoorten u beter niet kunt geven.

Er zijn veel verschillende soorten fruit die u zonder aarzelen met mate aan uw hond mag geven en die zelfs veel voordelen hebben. Als u uw hond graag met fruit wilt belonen, kunt u het beste kleine stukjes fruit geven. Dit hoeft u niet dagelijks te doen, want honden halen geen extra vitaminen uit fruit. Het is zelfs lastig voor honden om de meeste soorten fruit te verteren. Wel kunt u er een bijzondere traktatie van maken zodat uw hond op een zomerdag extra vocht binnen krijgt. Zorg er wel altijd voor dat u weet welk fruit uw hond mag eten.
 

Mogen honden aardbeien?

Vooral als het erg warm wordt in de zomer of na een zware training, kunnen aardbeien een verfrissende traktatie zijn. De vruchten bestaan voor 90 procent uit water en kunnen daarom een zeer goede vochtbron zijn, die het welzijn van uw hond op een bijzondere manier kan verhogen. Met slechts 32 calorieën per 100 gram aardbeien kunnen ze zonder aarzelen worden gebruikt als tussendoortje of beloning.  
 

Mogen honden abrikozen?

Deze zoete vruchten vallen vooral op door hun hoge kaliumgehalte. Kalium is cruciaal voor de geleiding in het lichaam en is een essentieel onderdeel voor een goed functionerend hart. Daarnaast bevatten abrikozen ook veel belangrijke eiwitten, vitaminen, ijzer en zink. Ondanks hun zoete smaak bevatten ze weinig calorieën en zijn ze daarom een heerlijk tussendoortje voor alle viervoeters. 
Let op: abrikozenpitten zijn giftig en horen niet thuis op het menu van een hond.
 

Mogen honden appel of peer?

Deze twee heerlijke vruchten bevatten naast veel vitaminen ook pectine. Pectine is een voedingsvezel die een positief effect heeft op de gezondheid van de darmflora en zo een goede voedselvertering bevordert. Verschillende tannine verlichten mogelijke maagdarmontstekingen. 
 

Mogen honden banaan?

Bananen zijn een echt supervoedsel voor honden, net als voor mensen, en zijn rijk aan vezels en vitaminen. Vooral voor honden die gemakkelijk een kleine energieboost gedurende de dag kunnen gebruiken, is de banaan met zijn hoge energiegehalte een geweldige traktatie. 
Let op: bananen verhogen het purinegehalte in de urine. Omdat Dalmatiërs van nature een hoger purinegehalte in hun urine hebben, kunnen ze beter geen bananen eten om de vorming van nier- en blaasstenen niet uit te lokken. 
 

Mogen honden bramen, aalbessen en frambozen?

Net als aardbeien zijn deze heerlijke rode vruchten echte vitaminebommen, waarbij vitamine C de boventoon voert. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid antioxidanten, die lichaam en geest fit, jong en gezond houden. 
 

Mogen honden kersen?

De melatonine in kersen helpt honden zich beter te concentreren en maakt ze stressbestendiger. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, vezels en mineralen. Hun vocht afdrijvende werking bevordert de nierfunctie en helpt om schadelijke stoffen sneller uit het lichaam te verwijderen. 
Let op: Hoewel het vruchtvlees van kersen een smakelijke en gezonde voeding is voor honden, zijn de pitten zeer giftig en moeten ze beslist worden weggegooid voordat ze worden gevoerd. 
 

Mogen honden watermeloen?

Honden mogen meloen eten. In meloenen zitten veel voedingsstoffen. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een grote bron aan water en vezels. Echter is een meloen ook rijk aan suiker. Bij honden met overgewicht of diabetes raden wij af om meloen te geven.  
 

Mogen honden nectarines?

Deze vruchten bevatten een grote hoeveelheid vitamine A. Dit ondersteunt het gezichtsvermogen van mens en dier en zorgt voor een gezonde huid, haar en nagels.  
Let op: Ook hier geldt dat de pitten giftig zijn voor honden. Bovendien kunnen ze door hun grootte hele delen van de darm verstoppen en zo een levensbedreigende darmverstopping veroorzaken.

 

Deze fruitsoorten kunt u beter niet aan uw hond geven..

Mogen honden druiven of rozijnen?

Voor ons mensen zijn de kleine, zoete druiven een echte traktatie. Daarentegen kan het eten van de vruchten dodelijk zijn voor honden, zelfs in kleine hoeveelheden. Om nog onbekende redenen veroorzaken vooral rozijnen diarree, braken en apathie bij honden. In het ergste geval treedt acuut nierfalen op, wat dodelijk kan zijn. 
 

Mogen honden vlierbessen?

De bessen van de vlierbes bevatten blauwzuur, dit is giftig voor honden. Bij honden leidt het tot braken, koliekachtige buikpijn, ernstige diarree, kortademigheid, slijmvliezen die rood en later blauwachtig worden, spierkrampen, hartkloppingen, coma en zelfs de dood door ademhalingsverlamming. 
 

Mogen honden kweeperen?

Onbewerkte kweeperen zijn extreem moeilijk te verteren voor honden. Bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid giftige glycosiden. Dit kan in het lichaam worden omgezet in blauwzuur, wat vergiftigingsverschijnselen kan veroorzaken. 
 

Mogen honden mandarijn?

Hoewel citrusvruchten vitamine C bommen zijn, is hun hoge zuurgehalte een frequente trigger van maag- en darmklachten en hyperaciditeit bij honden. Daarom is het beter om het sappige fruit niet aan uw geliefde viervoeter te voeren. 
 

Mogen honden pruimen?

Dit fruit, dat populair is bij mensen, is vrij moeilijk te verteren voor honden en kan in grotere hoeveelheden een laxerend effect hebben. Ze bevatten ook giftig blauwzuur en cyanogene verbindingen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »