Recepten | Online Dierenapotheek | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Diergeneesmiddel op recept

Het kopen van diergeneesmiddelen op recept voor huisdieren

Voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik gelden eigenlijk dezelfde regels als voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik die u van uw (huis)arts voorgeschreven krijgt. De dierenarts zal bepalen welke medicatie uw huisdier nodig heeft en u heeft de keuze om ze ter plaatse bij de dierenarts te kopen óf om een ​​recept te krijgen en de benodigde medicatie ergens anders te kopen - bijvoorbeeld bij Veterinaire Apotheek Noord! 

Wat is een veterinair (diergeneeskundig) recept?

Een recept van een dierenarts is eigenlijk een diergeneeskundig voorschrift: Een door een dierenarts afgegeven document voor een diergeneesmiddel of een geneesmiddel voor menselijk gebruik met het oog op het gebruik bij dieren. Een afbeelding van een doosje met een etiket of van een factuur geldt niet als een recept. 

Waarom heb ik voor sommige producten een schriftelijk recept nodig van mijn dierenarts?

Als een product in Nederland een vergunning heeft als URA (uitsluitend op recept afleveren) of UDA (uitsluitend door een dierenarts of een apotheek afleveren), kan het alleen worden geleverd tegen een veterinair (diergeneeskundig) recept. Receptplichtige producten zijn vanwege Europese regelgeving niet online te koop. Wel blijft deze medicatie, op vertoon van een recept, verkrijgbaar bij onze apotheek.  Aarzel niet om voor meer informatie contact met ons op te nemen.
 

Wat zijn de kosten voor het uitschrijven van een recept bij de dierenarts?

Voor het uitschrijven van een recept zijn geen vaste tarieven. Elke dierenarts mag zelf bepalen wat zij hiervoor vragen. De meeste dierenartsen rekenen tussen de €7,50 en €25,00. Mocht u daar niet akkoord mee willen gaan, dan kunt u altijd informatie opvragen bij een andere dierenarts.

Mijn dierenarts wil geen recept uitschrijven, wat te doen?

Als een dierenarts weigert om een recept uit te schrijven voor een behandeling met als enige reden dat hij of zij de diergeneesmiddelen zelf wil verkopen, dan stelt de dierenarts zijn eigen financiële belang boven het belang van het dier. Ons inziens handelt de dierenarts hiermee in strijd met de veterinaire eed;
 
"Ik stel het belang van het dier voorop en houd daarbij rekening met de opvattingen van de mens die de verantwoordelijkheid voor het dier heeft, waarbij ik recht doe aan de intrinsieke waarde van het dier." Uit de veterinaire eed voor dierenartsen.
 
Mocht het toch voorkomen dat uw dierenarts geen recept wil uitschrijven, dan raden wij u aan bij dierenartsen in uw omgeving te informeren, vrijwel altijd is er een dierenarts in de buurt die wel mee wil werken.
 

Waarom heb ik geen schriftelijk recept nodig als ik het medicijn bij mijn dierenarts koop?

Als een dierenarts de medicatie zelf verkoopt, hoeven ze geen recept uit te schrijven, omdat ze zowel voorschrijven als afleveren.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »