Kennisbank | Staar (cataract) bij honden | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Staar (cataract) bij honden

Wat is staar bij honden?

Staar is een oogaandoening bij honden. Een gezonde lens van een oog is compleet helder en transparant. Diverse processen, zoals ouderdom of suikerziekte, kunnen ervoor zorgen dat de lens een wit, blauw of grijze verkleuring laat zien. In dit artikel nemen we de verschillende soorten staar door en wat u eraan kunt doen.

 

Soorten staar bij honden; wat ziet een hond met staar?

Bij staar vindt er een vertroebeling plaats in de lens van het oog. De lens heeft als functie om binnenkomende beelden scherp te krijgen op het netvlies. Hiervoor moet de lens helder zijn. Staar komt veel voor bij oudere dieren en is onderdeel van het verouderingsproces in de lens. In de meeste gevallen wordt de lens wel waziger, maar geeft dit geen blindheid. 
 

Ouderdomsstaar 

Bij ouderdomsstaar klonteren de eiwitten in de ooglens samen en wordt de lens langzaamaan steeds troebeler. Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel en komt veel voor. Vaak is niet de gehele lens aangetast, maar is de staar gelokaliseerd. Ouderdomsstaar is waarschijnlijk genetisch. In praktijd wordt deze vorm vaak verward met de normale verharding van de lens (sclerose), die bij vrijwel elke hond die ouder wordt optreedt. Bij dieren met staar is de progressie sneller en ernstiger dan bij dieren met sclerose.  
 

Grauwe staar of cataract 

Abnormale troebeling van de lens is een symptoom van een cataract, ook wel grauwe staar genoemd. Dit kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Suikerziekte is ook een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van staar op latere leeftijd.  
 

Groene staar  

Bij groene staar is de oorzaak een hele andere aandoening, namelijk glaucoom. Dit is een aandoening van het oog waarbij de oogdruk in het oog is verhoogd. Het kan zeer pijnlijk zijn en resulteren in blijvende blindheid. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts en dit zo snel mogelijk te laten behandelen.  
 

Symptomen van staar bij honden: 

  • Slecht zicht (uw dier ziet als het ware door melkglas en alles is wazig). Dit valt in eerste instantie op bij schemering en donkere ruimtes; 
  • Blindheid; 
  • Symptomenn van onderliggende ziekte zoals suikerziekte (veel drinken, veel plassen, meer eetlust, vermageren); 
  • Witting van de lens in het oog. 

Behandeling van staar bij honden

Helaas bestaat er geen medicatie tegen staar en kan de progressie van staar ook niet worden beïnvloed door medicijnen. De enige behandelingsmogelijkheid is chirurgie.  
Oudere dieren met staar kunnen zich vaak nog goed redden. Zolang u de inrichting van de bekende omgeving niet te veel aanpast en het dier in het donker rustig benaderd, hebben de meeste dieren geen last van staar. Veel baasjes kiezen er dan ook voor om hun dier niet meer te laten opereren.  
 
Wanneer staar op jonge leeftijd wordt gediagnostiseerd, kan in ernstige gevallen worden gekozen voor chirurgie. Hierbij wordt de vertroebelde lens verwijderd en (indien nodig) een kunstlens geplaatst. Hiervoor kan uw dierenarts u doorverwijzen naar een oogspecialist.  
 

Voorkomen van staar bij honden

De meeste vormen van staar zijn erfelijk. Dieren met staar worden om die reden uitgesloten van de fok. Naast erfelijke staar is het belangrijk om ook te letten op andere oorzaken. Zo is het ook verstandig om direct contact op te nemen met uw dierenarts bij trauma van het oog. De dierenarts kan dan de ernst van het trauma vast stellen en meteen beginnen met de juiste behandeling. Bij een vermoeden van suikerziekte is het ook belangrijk om uw dierenarts in te lichten. Voorkom dat de lens onnodig lang een te hoog suikergehalte bevat. Ten slotte is het belangrijk om het dier nooit te lang bloot te stellen aan een hoge dosis straling. Vooral UV-licht is schadelijk voor de lens.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »