Mijn kat heeft vlooien - Waar moet ik op letten?

  • Geplaatst op
  • Door Diermedicatie.nl
  • 0
Mijn kat heeft vlooien - Waar moet ik op letten?

Vlooien kunnen zich enorm snel vermenigvuldigen waardoor de bestrijding ervan zeer intensief kan zijn. In dit artikel leest u waar u op moet letten en hoe u ze effectief onder controle krijgt.

Hoe herken ik vlooien bij mijn kat?

Mocht u een vermoeden hebben dat uw kat vlooien heeft, dan zijn dit de vijf symptomen van een vlooienbesmetting waar u op moet letten: 
 

• Jeuk en veelvuldig krabben; 

• Bijten in lichaamsdelen;  

• Doffe vacht, of zelfs haarloze plekken; 

• Rode of ontstoken huid; 

• Zwarte, kruimelige vlooienpoep in de vacht van onze kat. 

 

Als u de huid van uw kat goed onderzoekt, kunt u kleine rode beten zien. Deze liggen meestal erg dicht bij elkaar omdat een vlo meerdere keren kan bijten. Dit komt doordat de vlo op zoek is naar een geschikte plaats om bloed te zuigen, of doordat hij intussen gestoord is tijdens het zuigen en dan opnieuw bijt. Let daarbij ook op zwarte en brokkelige korstjes in de vacht van uw kat, dit zou vlooienpoep kunnen zijn. Kam deze korstjes op een witte doek (b.v. een zakdoek) en bevochtigt deze vervolgens met een beetje water. Als er een roodbruine verkleuring plaatsvindt, is het waarschijnlijk vlooienpoep. 
 

Hoe kom ik van de vlooien bij mijn kat af?

U kunt kattenvlooien alleen bestrijden door zeer snel en consequent op te treden, want een vlooienbesmetting is vaak zeer hardnekkig. Daarom moet u gedurende enkele weken regelmatig grondig stofzuigen. Zorg ervoor dat de stofzuigerzak goed gesloten is en direct wordt weggegooid bij het huisafval. Dekens en kussens die als slaapplaats dienen voor uw kat moeten op 60°C gewassen worden.
 
Afhankelijk van de ernst van de vlooienbesmetting, kan het belangrijk zijn dat u uw omgeving ook bewerkt met vlooienmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als u een zeer zware vlooienplaag hebt en ervoor wilt zorgen dat ook eitjes en rijpende vlooien worden gedood. U kunt de kattenvlooien dan bestrijden met bestrijdingsmiddelen of omgevingssprays. Het is echter belangrijk te bedenken dat volwassen vlooien zeer goed beschermd kunnen worden door een cocon. Daarom moet u, ondanks dergelijke maatregelen, de lig- en slaapplaatsen van uw kat consequent blijven schoonmaken.  
 
Bij Diermedicatie.nl verkopen wij vlooienmiddelen in de vorm van spot-on-preparaten (druppels die op de huid achter in de nek worden aangebracht), tabletten, sprays en halsbanden. Afhankelijk van de situatie moeten verschillende producten worden gebruikt.  
 
Waarschuwing 
Veel vlooienmiddelen die door honden worden verdragen, veroorzaken ernstige vergiftiging bij katten. Als u een product hebt aangebracht en uw kat begint te trillen, te kwijlen of stuiptrekkingen te vertonen, is er sprake van een noodgeval! Neem dan direct contact op met uw dierenarts. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »