Diabetes bij honden en katten - Wat betekent het?

Diabetes bij honden en katten - Wat betekent het?

Diabetes mellitus, treft niet alleen mensen, maar ook honden en katten. Dieren die lijden aan diabetes mellitus vertonen bepaalde symptomen. In dit artikel kunt u lezen hoe u de symptomen kunt herkennen en wat er achter deze ziekte schuilgaat.

Wat is Diabetes bij honden en katten?

(Definitie)

Diabetes mellitus is een veel voorkomende stofwisselingsziekte. Honden en katten die de ziekte ontwikkelen vertonen soms ernstige symptomen. Als de ziekte heel laat wordt ontdekt, kan uw huisdier verdere gevolgen van diabetes ondervinden. Verhoogde bloeddruk, schade aan de bloedvaten in de nieren en problemen met de ogen zijn enkele gevolgen. Als diabetes mellitus tijdig wordt ontdekt, kan deze stofwisselingsstoornis worden behandeld. In principe is diabetes mellitus echter geen ziekte die kan worden genezen, maar die u en uw viervoeter voor de rest van het leven zal vergezellen. Voor uw hond of kat betekent het dat u moet letten op de voeding en dat extra insulinedoses nodig zijn. 
 

Wat is de oorzaak van Diabetes?

(Oorzaak) 

Normaal regelt het lichaam zelf de bloedsuikerspiegel. Nadat de hond of kat heeft gegeten, stijgt het suikergehalte in het bloed en komt het hormoon insuline vrij. Deze insuline laat suiker toe in de lichaamscellen. Daar wordt het gebruikt als energieleverancier en vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel in het hele lichaam weer. Bij diabetes mellitus daarentegen produceert de alvleesklier niet meer voldoende insuline. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel in het lichaam verhoogd en kan deze niet worden gereguleerd. In de regel wordt deze stofwisselingsstoornis bij honden en katten veroorzaakt door een auto-immuunontsteking. Dit betekent dat de lichaamseigen cellen en organen worden aangevallen door een storing van het immuunsysteem. Zo worden bijvoorbeeld de insulineproducerende gebieden (eilandjes) in de alvleesklier vernietigd. Ook andere ziekten kunnen leiden tot de ontwikkeling van diabetes mellitus. Dit zijn bijvoorbeeld ontstekingen van de alvleesklier (pancreatitis) of alvleesklierkanker. 
 

Hoe herken ik diabetes bij mijn hond of kat?

(Symptomen en diagnose)

De meest voorkomende symptomen van diabetes mellitus zijn veel drinken en meer plassen. Dit komt doordat er te veel suiker via de urine uit het lichaam wordt gehaald, waardoor het lichaam veel water verliest. Om dit waterverlies tegen te gaan, drinkt een zieke hond of kat veel. Bovendien leidt dit verlies aan suiker en energiebron tot meer honger. Tenslotte moeten de energiebronnen op dezelfde manier worden aangevuld. Desondanks verliezen deze patiënten gewicht omdat de energiebron voor de cellen in het lichaam niet meer kan worden opgenomen. Honden en katten met diabetes mellitus kunnen echter ook andere symptomen hebben. Daarom hebben wij de 8 meest voorkomende symptomen van diabetes voor u samengesteld: 
 

• Veel drinken 

• Frequent urineren 

• Sterk hongergevoel 

• Gewichtsverlies 

• Doffe vacht 

• Troebele ogen 

• Lusteloosheid, flauwte 

• Zwakte in de achterpoten (plantigrade gang) 

 

Symptomen van diabetes bij honden  

Gemiddeld drinkt een hond 60 milliliter per kilogram lichaamsgewicht per dag. Deze hoeveelheden kunnen echter ook afhangen van het dieet. Honden die natvoer krijgen, drinken bijvoorbeeld minder dan honden die droogvoer krijgen. Als u niet zeker weet of uw hond te veel drinkt, kunt u een dag lang de hoeveelheid water meten. U kunt dit doen door met een maatbeker af te meten hoeveel water u in de kom doet. Zo kunt u de waterbehoefte van uw huisdier inschatten. Als u niet zeker weet of uw hond aan diabetes mellitus lijdt, moet u een dierenarts raadplegen. Naast een algemeen onderzoek van uw trouwe viervoeter worden er verschillende vragen gesteld. Deze omvatten of uw hond symptomen vertoont zoals meer water drinken of plassen, maar ook wanneer u dit gedrag voor het eerst opmerkte.  
 

Symptomen van diabetes bij katten  

Omdat het lichaam suiker als energiebron mist, zal uw kat er dof en lusteloos uitzien. Ook kunnen de cellen in het lichaam niet meer goed gevoed worden en verliest uw kat gewicht. De kat probeert dit gebrek aan energie echter te compenseren door meer te eten. U ziet dus dat uw kat sterke honger toont, meestal goed eet en toch afvalt. Bovendien kan deze stofwisselingsziekte schade veroorzaken aan vaat- en zenuwcellen. Dit kan leiden tot zwakte in de achterpoten van sommige katten. Wij katteneigenaren merken dan dat onze kat niet meer op zijn poten loopt, maar dat de hakken van de achterpoten de grond raken (plantigrade gang). Als sommige van deze symptomen op uw kat van toepassing zijn, neem dan snel contact op met uw dierenarts. 
 

Diagnose van diabetes bij honden en katten

Om vast te stellen of uw hond of kat suikerziekte heeft, kunnen verschillende tests bij de dierenarts nodig zijn, zoals bloed- en urineonderzoek. Naast het bepalen van de bloedsuikerspiegel (glucose) kunnen ook waarden in het bloed worden bepaald die aantonen of er een langdurige toename van suiker (fructosamine) in het lichaam is geweest. Ook wordt gecontroleerd of er ook suiker in de urine wordt uitgescheiden. Met name bloedonderzoek wordt ook gebruikt om de behandeling van diabetes mellitus te controleren. Zo worden honden en katten met diabetes regelmatig gecontroleerd om te zien of de behandeling met insuline voldoende is of dat bijvoorbeeld de hoeveelheid insuline verder moet worden aangepast. 
 

Behandelen van diabetes bij honden en katten

Honden en katten met diabetes mellitus worden meestal levenslang behandeld met insuline en leiden zo een normaal leven. Dit komt omdat genezing slechts in zeldzame gevallen mogelijk is. De juiste aanpassing van een insulinedosis vergt in het begin veel werk. U, als eigenaar, moet leren uw hond of kat insuline toe te dienen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Met de Vetpen van Caninsulin kunt u de dagelijkse dosis insuline toedienen. Door middel van een simpele doseerknop is het gemakkelijk om nauwkeurig te doseren. Bij Diermedicatie.nl verkopen wij de Vetpen Starter Kit en kunt u de Caninsulin patronen reserveren. Aangeraden wordt om voor elke injectie een nieuwe naald te gebruiken. Deze 12mm naalden zijn verkrijgbaar per 100 stuks. 
 
Naast insulinetherapie zijn er nog andere dingen die u kunt doen om uw huisdier met diabetes te ondersteunen. Een gezond lichaamsgewicht draagt ook bij aan de behandeling. U kunt uw hond of kat bijvoorbeeld twee keer per dag voeren. Ook speciaal dieetvoer kan nuttig zijn. Voldoende lichaamsbeweging kan de opname van insuline ook bevorderen.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »