Angst bij honden - Wat kan eraan gedaan worden?

Angst bij honden - Wat kan eraan gedaan worden?

Heeft u de indruk dat uw hond erg gevoelig is voor stress en dat veel dingen hem bang maken? In dit geval is het de moeite waard om de oorzaken te achterhalen en angstige situaties actief te trainen. Stress is niet alleen onaangenaam, maar kan bij overmaat ook ziek maken.

Hoe ontstaat angst bij honden?

(Oorzaak)

De eerste weken van het leven van een hond zijn vormend: wat hij daar niet leert kennen, kan op volwassen leeftijd een zeer verontrustend en beangstigend effect op hem hebben. Daarom is het uiterst belangrijk dat honden als pup al gewend zijn aan mensen, soortgenoten en zoveel mogelijk verschillende alledaagse situaties.
 
Traumatische ervaringen consolideren altijd sterker dan positieve ervaringen. Daarbij kunnen ook "foute" connecties ontstaan, die de eigenaar later misschien niet meer kan begrijpen. Voorbeeld: De hond schrikt van een hard geluid terwijl een fietser passeert. Dan is het mogelijk dat hij in de toekomst angstig reageert op fietsers. Negatieve ervaringen met individuen of soortgenoten kunnen er ook toe leiden dat de hond deze in de toekomst projecteert op een hele groep; bijvoorbeeld op mensen met paraplu's, kinderwagens of hoge hakken of op soortgenoten met een bepaalde kleur, ras of vachtstructuur.
 
Honden kunnen ook instinctief bang zijn. Voorbeeld: Een hond met pijn voelt zich verzwakt en kwetsbaar. Een hond die wordt vastgehouden heeft soms het gevoel dat zijn fysieke integriteit wordt bedreigd. Wat u misschien niet wist: trainingsfouten kunnen ook angsten oproepen. Voorbeeld: De hond is nerveus in een onbekende situatie en u "troost" hem. Door de genegenheid voelt hij zich bevestigd in zijn gedrag en zal hij de volgende keer op dezelfde manier reageren.

 

Hoe kan ik zien dat mijn hond bang is? 

(Symptomen)

Gevoelens van stress en angst kunnen zich op verschillende manieren uiten. Besteed in het bijzonder aandacht aan de houding van de hond, zijn ademhaling, gezichtsuitdrukkingen en vocale taal, alsook aan zijn gedrag. In de regel vertoont een gestreste of angstige hond meerdere angstverschijnselen tegelijk. Mogelijke angstverschijnselen zijn: 
 
• Houding: bukken, kop omlaag, staart tussen de achterpoten klemmen. 
• Ademhaling: sneller dan normaal, vaak hijgend. 
• Gezichtsuitdrukking: wijd open ogen met grote verwijde pupillen. 
• Blaffen: eventueel janken, blaffen; bij angstagressie ook grommen. 
• Gedrag: verstoppen (vaak achter de eigenaar), bevriezen; voorzichtig, aarzelend, gehurkte  voortbeweging, springerigheid, eventueel gapen; bij angstagressie ook snauwen. 
• Overige: beven, aanspannen van de buik, kwijlen, natmaken en ontlasten. 
 
Chronische stress doet zich soms anders voor. Mogelijke symptomen zijn: 
 
• Intens knabbelen en likken van hun eigen lichaam; 
• Destructiviteit; 
• Janken, overmatig blaffen; 
• Ander ongewenst gedrag; 
• Immuundeficiëntie; 
• Maagdarmproblemen. 
 
Gestreste honden proberen vaak hun innerlijke spanning te verlichten door bepaald gedrag. Ze kunnen zichzelf of een voorwerp intensief likken of knabbelen. Dit kan leiden tot een echte "destructieve woede". Huilen en blaffen zijn pogingen om contact te maken en komen vooral voor bij honden die bang zijn om alleen te zijn. Sommige honden proberen ook "doelbewust" de aandacht van hun eigenaar te krijgen door ongewenst gedrag. 
 

Wat zijn angst-triggers bij honden? 

De meest voorkomende oorzaken van angst en stress zijn: 
 
• Alleen gelaten worden; 
• Autorijden; 
• Onbekende omgeving of mensen; 
• Bepaalde groepen mensen (bijvoorbeeld fietsers, mensen met wandelstokken, mannen, vrouwen, kinderen, ...); 
• Andere honden of dieren; 
• Harde geluiden (bv. onweer, vuurwerk, bouwlawaai); 
• Vasthouden of optillen; 
• Overstimulatie, buitensporige eisen (bv. in onbekende situaties). 
 
 

Hoe kunnen angstige situaties worden getraind? 

(Behandelen)

In de gedragstherapie zijn er twee strategieën om stressvolle situaties voorzichtig te trainen. Dit zijn desensibilisatie en tegenconditionering. Desensibilisatie betekent dat u uw hond in toenemende mate confronteert met de angstprikkel; echter altijd op een niveau dat hem nog niet (nauwelijks) bang maakt. U kunt bijvoorbeeld het geluid van vuurwerk eerst op een nauwelijks hoorbaar volume afspelen en dan bij elke "trainingssessie" het volume een beetje verhogen. Uw hond zal dan geleidelijk aan steeds minder gevoelig voor de prikkel worden.
 
In de tegenconditie vervangt u negatieve associaties door positieve. Voorbeeld: Uw hond is bang voor hardlopende mensen. Het is zinvol om hem te "belonen" (bijvoorbeeld met lekkers, lof of een aai) telkens als hij een hardloper in de verte ziet. Na verloop van tijd kunt u de afstand verkleinen zonder dat uw hond gestrest raakt. Het is belangrijk dat de positieve ervaring begint vlak voordat uw hond zich gestrest voelt, zodat hij zich niet "beloond" voelt voor zijn angst. 

 

Hoe kan ik mijn hond meer vertrouwen geven? 

Een paar eenvoudige gedragsregels kunnen er aanzienlijk toe bijdragen dat uw hond meer ontspannen is in het dagelijks leven. Het geheim van succes is: de hond moet jou als roedelleider zonder voorbehoud accepteren. Alleen dan kan hij erop vertrouwen dat jij de situatie onder controle hebt en dat hij niet zelf een "oplossing" hoeft te vinden, maar zich alleen op jou hoeft te oriënteren. 
 
Om dit doel te bereiken moet u het gedrag van de alfa dieren in een wolvenroedel volgen. Zo geldt bij het eten: eerst u (en uw andere tweebenige gezinsleden), dan de hond. Vanuit menselijk oogpunt lijkt dit misschien onbeleefd, maar in het wild is het volkomen normaal dat de roedelleiders eerst eten. Toont uw hond angst of stress in een bepaalde situatie? Vermijd hem te "troosten". Door zijn gedrag te negeren en zich gewoon te gedragen, laat u hem zien dat het een normale, ongevaarlijke situatie is waar jij de volledige controle over hebt. 
 

Producten ter ondersteuning van stressvolle situaties  

Puur Tranquil is een natuurlijk supplement van mineralen en kruiden. Van de werkzame bestandsdelen is aangetoond dat deze ondersteuning bieden bij ongemak en spanning. Het helpt uw hond of kat kalmeren tijdens stressvolle situaties, zoals een verhuizing of het onverwachts verlies van een gezinslid of maatje. Het kan ook preventief gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een lange autorit of de jaarwisseling. Puur Tranquil kan door het voer worden gegeven. Bevochtig de poeder zodat het niet uit de voerbak geblazen wordt. Het wordt aanbevolen om de dosering langzaam om te bouwen zodat uw huisdier kan wennen aan de kruidensmaak van de poeder. 
 
U kunt er ook voor kiezen om uw hond te ondersteunen in stressvolle situaties binnenshuis met de Adaptil Calm verdamper. Het hoofdbestandsdeel van Adaptil Calm verdamper zijn feromonen. Feromonen zorgen ervoor dat de pups zich op hun gemak voelen als hun moeder in de buurt is. Uit onderzoek is gebleken dat de geruststellende eigenschappen van feromonen ook op latere leeftijd werken. De namaakferomonen van Adaptil hebben een vergelijkbaar kalmerend effect, maar werken niet versuffend. Gaat u op reis? Dan is er Adaptil Transport Spray. De spray met feromonen vermindert ook stress onderweg.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »