Kennisbank | Gewrichtsproblemen bij katten | Diermedicatie.nl - Diermedicatie.nl

Gewrichtsproblemen bij katten

Wat is de oorzaak van gewrichtsklachten bij katten? 

Boven een leeftijd van zes jaar is komen gewrichtsproblemen vaak voor bij katten. Vaak laten katten dit niet merken. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op kleine gedragsveranderingen bij uw kat. Die kunnen onthullen of de gewrichten gevoeliger zijn geworden.
 
De meeste honden en katten krijgen op latere leeftijd last van gewrichtsproblemen zoals artrose. Bij deze aandoening slijt het kraakbeen tussen de gewrichten. Veel katten boven de zes jaar krijgen last van afbraak van dit flexibele weefsel tussen de gewrichten. Het slijtageproces kan versneld worden bij overbelasting en overgewicht. Sommige kattenrassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van artrose. Daarnaast zijn er andere gewrichtsaandoeningen die voorkomen bij katten zoals elleboogdysplasie (ED) en heupdysplasie (HD).
 

Hoe herken ik gewrichtsklachten bij katten? 

Naarmate een aandoening vordert, zullen de gewrichten steeds gevoeliger worden. Echter zijn katten meester in het verbergen van pijn. Maar als u goed oplet, kunt u de volgende symptomen herkennen: 
 
  • Verminderde mobiliteit 
  • Verminderde activiteit (geen zin om te spelen) 
  • Doffe vacht 
  • Gewricht overmatig likken 
  • Verandering in gedrag (prikkelbaar, meer alleen) 

Diagnose gewrichtsklachten bij katten 

Naarmate uw kat ouder wordt, kunnen de gewrichten van uw kat beginnen te slijten en is een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen artrose. Het is daarom verstandig om bij katten van zes jaar en ouder dit te laten onderzoeken door uw dierenarts bij de jaarlijkse controle. De diagnose is gebaseerd op de eerdergenoemde symptomen. Gewrichtsslijtage gaat vaak gepaard met pijn. Hierdoor kan uw kat minder mobiel worden.
 

Behandelen van gewrichtsklachten bij katten 

Wanneer uw kat last heeft van gewrichtsproblemen en de diagnose is vastgesteld door uw dierenarts, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De dierenarts kan samen met u een behandelplan opstellen. Een doel van een behandelplan kan gewichtsverlies zijn met gecontroleerde bewegingsschema's, gewrichtsupplementen (bijvoorbeeld Synopet), en/of pijnstillende medicatie.
 
Hoewel pijnstillers en onstekingsremmers goed werken, kan uw kat last krijgen van vervelende bijwerkingen. In dit geval kunt u ervoor kiezen om natuurlijke onstekingsremmers te gebruiken, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwart bes-blad. Deze werken over het algemeen goed bij katten en zijn de belangrijkste bestandsdelen van Synopet, een voedingssupplement voor katten. Door het verminderen van de ontsteking verdwijnt te pijn en kan uw kat beter bewegen.  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »