Allergie bij honden - Hoe herken ik het en wat kan ik ertegen doen?

  • Geplaatst op
  • Door Diermedicatie.nl
Allergie bij honden - Hoe herken ik het en wat kan ik ertegen doen?

Lees in deze blog over de definitie, oorzaken en symptomen van allergieën bij honden en hoe u deze kunt behandelen.

Wat is een allergie?

(Definitie) 

Een allergie is een uitgebreide reactie van het immuunsysteem op bepaalde, normaal onschadelijke stoffen (allergenen). Na opname van dergelijke stoffen door het lichaam (huid, maagdarmkanaal of via de neus) treedt een massale immuunreactie van het lichaam op. 
 
Als daar bepaalde ziektesymptomen bij komen, spreekt men van een allergie. Een allergische shock (anafylaxie) daarentegen is een extreme allergische reactie die levensbedreigend kan zijn. Allergieën worden onderverdeeld in vijf typen (type I tot type VI), afhankelijk van hoe het lichaam reageert. Aangezien deze onderverdeling echter ingewikkeld is, zullen wij ons alleen bezighouden met de specifieke soorten allergie. 
 

Welke allergieën komen het meest voor bij honden?

 Hoewel er veel verschillende allergieën zijn die een hond kan ontwikkelen, komen sommige vaker voor dan andere. Onze ervaring is dat de meest voorkomende hondenallergieën zijn: 
 
• Voederallergie of voederintolerantie 
• Contact- of omgevingsallergieën (atopische dermatitis) 
• Insectenbeten 
• Parasiet allergie (vlooienallergie) 
 

Hoe ontstaan allergieën bij honden?

(Oorzaken) 

Afhankelijk van de oorzaak van de allergie, kunnen de symptomen sterk variëren. Ongeveer 15% van de honden lijdt aan allergieën en net als bij de mens neemt het aantal getroffen personen al jaren gestaag toe. De oorzaken van de meest voorkomende allergieën bij honden zijn: 
 
Voedselallergie of voedselintolerantie 
Voedselallergie is de meest voorkomende vorm van allergie bij honden. Bepaalde hondenrassen (Frans. Bulldog, Mopshond, Engelse Bulldog, Duitse Herder, Labrador, Shar-Pei, Boxer) hebben de neiging om voedselallergieën te ontwikkelen. Dit wordt veroorzaakt door ingrediënten in het voedsel, zoals bepaalde vleessoorten (eiwitbronnen) of koolhydraatbronnen (zoals bepaalde graansoorten). 
 
De belangrijkste allergenen onder de eiwitten zijn eieren en zuivelproducten. Conserveermiddelen en andere stoffen die nodig zijn voor de productie van het voer kunnen ook leiden tot voederintoleranties. Het is belangrijk op te merken dat bepaalde vleessoorten een kruisreactie vertonen, zoals rund- en lamsvlees. De proteïnen van deze twee diersoorten lijken qua structuur sterk op elkaar, zodat het lichaam ze niet van elkaar kan onderscheiden. 
 
Contact- of omgevingsallergieën (atopische dermatitis) 
Milieu-allergieën omvatten pollen-, gras- of schimmelallergieën. Meestal zijn dergelijke allergieën seizoensgebonden (in de lente of de zomer). In het geval van een contactallergie moet er van tevoren direct contact met het materiaal zijn geweest. Het gaat meestal om halsbanden, etensbakjes, schoonmaakmiddelen en detergenten. Bepaalde dieren, zoals de eikenprocessierups, kunnen ook een massale allergische reactie uitlokken. Bij bepaalde planten of kruiden vertonen honden onmiddellijk na contact symptomen. Meestal is de oorzaak van de allergische reactie zeer moeilijk te achterhalen. Bepaalde geneesmiddelen (bv. spot-on preparaten) kunnen ook een contactallergie veroorzaken. 
 
Insectenbeten 
Insectensteken kunnen massale allergische reacties veroorzaken, net als bij ons mensen. Na een wespensteek is er meestal pijn, zwelling en roodheid. In extreme gevallen kan echter een levensbedreigende allergische shock optreden (anafylactische shock). 
 
Parasiet allergie 
Het gaat om een allergische reactie op vlooien (of op vlooienspeeksel), teken, mijten (bv. de huisstofmijt) en wormen. De vlooienbeet veroorzaakt de verspreiding van vlooienspeeksel in de huid, wat een uitgesproken huidreactie teweegbrengt. Mijten kunnen zowel in de omgeving als op de huid van uw hond leven. Dit maakt de huid van uw hond allergisch voor bepaalde soorten mijten. 
 
 

Hoe herken je een allergie bij een hond?

(Symptomen) 

De symptomen van allergieën bij honden zijn talrijk en gevarieerd. Vooral jeuk, krabben en likken kunnen indicatoren zijn dat een hond aan een allergie lijdt. Typische symptomen zijn: 
 
• Jeuk 
• Likken van de poten en de flanken 
• Wekende ontsteking van de huid 
• Haaruitval 
• Netelroos (urticaria) 
• Zwelling van het gezicht 
• Oorinfecties 
• Braken en diarree 
• Schudden 
• Gedragsveranderingen 
 
In tegenstelling tot mensen hebben honden zelden een loopneus (rhinitis allergica) of veel niezen. Het is niet mogelijk om precies te voorspellen wanneer een allergie zal uitbreken. Meestal moet de hond al een paar keer met het allergeen in contact zijn gekomen. 
 
Honden die getroffen zijn door een voedselallergie vertonen meestal maag-darmverschijnselen (diarree, braken, winderigheid), extreme jeuk, oorontstekingen of de vorming van hotspots. Hotspots zijn ronde, etterende en pijnlijke plekken in de vacht die onmiddellijk moeten worden behandeld. 
 
Om te weten te komen welke allergie in het betreffende geval aanwezig is, is een allergietest natuurlijk een goed idee.  
 

Hoe werkt een allergietest bij honden?

(Diagnose)

De diagnose van een allergie is niet altijd gemakkelijk. Vaak is de oorzaak van de allergische reactie niet duidelijk, zodat verschillende tests geen betrouwbare verklaring kunnen geven. Zelfs gezonde honden kunnen positieve testresultaten hebben zonder dat er sprake is van een allergie. Omgekeerd kunnen allergische honden negatieve testresultaten hebben.
 
Daarom mag een allergietest alleen worden uitgevoerd als alle andere ziekten zijn uitgesloten. Alleen wanneer mijten, vlooien, bacteriën, schimmels of hormonale aandoeningen zijn uitgesloten, moet een allergietest worden uitgevoerd. Dit vereist meestal een huidafkrabsel en een groot bloedonderzoek. De volgende allergietests zijn beschikbaar voor honden:
 
Veel mensen kennen deze test van zichzelf. Bij de intradermale test worden verschillende allergenen in de huid geïnjecteerd en aan de hand van de reactie beoordeeld. Als er zwelling en roodheid op de injectieplaats is, dan is de hond allergisch voor die stof. 
 

Hoe wordt allergie bij honden behandelt?

(Behandeling) 

Afhankelijk van de allergie zijn verschillende onderzoeken en behandelingen zinvol. Het is niet altijd mogelijk om uit te vinden wat de allergie is. 
 
Medicinale behandeling 
Bij honden die nooit eerder problemen met een allergie hebben gehad en er voor het eerst mee te maken krijgen, worden vaak eerst alleen de symptomen behandeld. Een geneesmiddel wat u kunt toedienen bij uw huisdier om de symptomen te bestrijden, is Apoquel. Apoquel is een orale tablet die anders werkt dan andere allergiemedicatie. Het gaat rechtstreeks naar de bron om jeuk en ontsteking in de kern te helpen verlichten - en pakt de onderliggende oorzaak van irritatie aan en verzacht allergische reacties.
 
Apoquel is een selectieve janus-kinase (JAK)-remmer, die zich richt op pruritogene (jeuk-creërende) cytokines. Het controleert effectief jeuk als gevolg van voedselallergieën, vlooienallergieën, contactdermatitis en atopische dermatitis. Apoquel geeft binnen 4 uur verlichting. Het controleert effectief de jeuk binnen 24 uur. Apoquel heeft een recept van uw dierenarts nodig en wordt in tabletten van 3 verschillende sterktes verkocht. 
 
Uitsluitingsdieet 
Indien een voedselallergie of voedselintolerantie wordt vermoed, bestaat de mogelijkheid van een zogenaamd uitsluitingsdieet. Dit betekent dat de hond gedurende een periode van 8 tot 10 weken een voeding krijgt met één eiwit- en één koolhydraatbron. Tijdens deze periode mag de hond niets anders eten! Zelfs een kleine traktatie kan weer allergische reacties veroorzaken! 
 
Zijn de symptomen na deze testfase volledig verdwenen, dan is dat een indirect bewijs dat het om een reactie op het voedsel gaat. Als u merkt dat de symptomen tijdens deze testfase nog steeds aanwezig zijn, dan moet u het voer opnieuw veranderen. Bovendien is er altijd de mogelijkheid van een hypoallergeen voeder. Dit betekent dat het erin aanwezige eiwit zodanig is veranderd (de zogenaamde gehydrolyseerde eiwitten) dat het immuunsysteem van de hond het niet langer als vreemd herkent en er dus geen allergische reactie optreedt.