Het kopen van diergeneesmiddelen op recept voor huisdieren
Voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik gelden eigenlijk dezelfde regels als voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik die u van uw (huis)arts voorgeschreven krijgt. De dierenarts zal bepalen welke medicatie uw huisdier nodig heeft en u heeft de keuze om ze ter plaatse bij de dierenarts te kopen óf om een recept te krijgen en de benodigde medicatie ergens anders te kopen - bijvoorbeeld bij Veterinaire Apotheek Noord!
Wat is een veterinair (diergeneeskundig) recept?
Een recept van een dierenarts is eigenlijk een diergeneeskundig voorschrift: Een door een dierenarts afgegeven document voor een diergeneesmiddel of een geneesmiddel voor menselijk gebruik met het oog op het gebruik bij dieren. Een afbeelding van een doosje met een etiket of van een factuur geldt niet als een recept.
Waarom heb ik voor sommige producten een schriftelijk recept nodig van mijn dierenarts?
Als een product in Nederland een vergunning heeft als URA (uitsluitend op recept afleveren) of UDA (uitsluitend door een dierenarts of een apotheek afleveren), kan het alleen worden geleverd tegen een veterinair (diergeneeskundig) recept.
UDA-recept-geneesmiddelen mogen niet verkocht worden via een website, alles dient te verlopen via persoonlijk contact met een apotheek of een dierenarts.
Wilt u persoonlijk contact met onze apotheek (Veterinaire Apotheek Noord, Meerweg 117, 9606PN Kropswolde | KvK 82745056), dan kan dat via de telefoon (085 - 048 29 38) of een mail naar [email protected].
Wat zijn de kosten voor het uitschrijven van een recept bij de dierenarts?
Voor het uitschrijven van een recept zijn geen vaste tarieven. Elke dierenarts mag zelf bepalen wat zij hiervoor vragen. De meeste dierenartsen rekenen tussen de €7,50 en €25,00. Mocht u daar niet akkoord mee willen gaan, dan kunt u altijd informatie opvragen bij een andere dierenarts.
Mijn dierenarts wil geen recept uitschrijven, wat te doen?
In de praktijk komt het soms voor dat een dierenarts geen voorschrift/recept wil afgeven als de eigenaar het diergeneesmiddel ergens anders wil kopen. Dat mag niet zomaar. Als een dierenarts op die manier probeert te sturen naar aankoop in de eigen praktijk, spreken we van koppelverkoop. Dit is volgens de Mededingingswet in principe verboden, tenzij er een goede reden is – bijvoorbeeld om medische risico’s te voorkomen. Een dierenarts kan een voorschrift/recept afgeven na een klinisch onderzoek of een andere behoorlijke beoordeling van de gezondheidstoestand, en bepaalt vervolgens zelf welk diergeneesmiddel wordt voorgeschreven en voor hoe lang.
Een dierenarts mag dus niet weigeren om een voorschrift/recept af te geven, alleen omdat de eigenaar het middel liever bij een andere aanbieder wil halen. Wel moet de dierenarts er natuurlijk op toezien dat het middel veilig wordt gebruikt en geschikt is voor het dier in kwestie.
Als een dierenarts weigert om een recept uit te schrijven voor een behandeling met als enige reden dat hij of zij de diergeneesmiddelen zelf wil verkopen, dan stelt de dierenarts zijn eigen financiële belang boven het belang van het dier. Ons inziens handelt de dierenarts hiermee tevens in strijd met de veterinaire eed;
"Ik stel het belang van het dier voorop en houd daarbij rekening met de opvattingen van de mens die de verantwoordelijkheid voor het dier heeft, waarbij ik recht doe aan de intrinsieke waarde van het dier." Uit de veterinaire eed voor dierenartsen.
Wij raden u in voorkomende gevallen aan bij dierenartsen in uw omgeving te informeren, vrijwel altijd is er een dierenarts in de buurt die wel mee wil werken.
Waarom heb ik geen schriftelijk recept nodig als ik het medicijn bij mijn dierenarts koop?
Als een dierenarts de medicatie zelf verkoopt, hoeven ze geen recept uit te schrijven, omdat ze zowel voorschrijven als afleveren.