Mijn kat heeft vlooien - Waar moet ik op letten?

Mijn kat heeft vlooien - Waar moet ik op letten?

Vlooien kunnen zich enorm snel vermenigvuldigen waardoor de bestrijding ervan zeer intensief kan zijn. In dit artikel leest u waar u op moet letten en hoe u ze effectief onder controle krijgt.

Wat zijn vlooien?

(Defenitie) 

De kattenvlo (medisch Ctenocephalides felis) is een parasiet die op de oppervlakte van het lichaam leeft. Deze parasieten zijn gemiddeld 2 mm groot en roodbruin van kleur. Ze leven in de vacht of in de omgeving van katten en voeden zich met bloed. Vlooien vermenigvuldigen zich snel en worden overgedragen van het ene huisdier op het andere door over te springen. Deze kleine en zeer resistente parasieten kunnen ernstige jeuk bij uw kat veroorzaken. Ze kunnen ook huidinfecties veroorzaken en wormen overbrengen. Als je deze parasiet eenmaal in huis hebt, is de strijd ertegen zeer uitputtend. Het is ook van essentieel belang om uw kat (regelmatig) te behandelen met vlooienmiddelen, zodat u een vlooienplaag voor bent.  
 

Hoe komt mijn kat aan vlooien?

(Oorzaak) 

Kattenvlooien leven in het wild in Nederland, maar kunnen gemakkelijk worden meegenomen naar binnen. Zo kunnen we de larven onopgemerkt op onze straatschoenen mee het huis innemen. Dit betekent dat zelfs onze huiskatten, die niet zelf buiten komen, besmet kunnen raken met kattenvlooien. Een kattenvlo is ongeveer 1,5 tot 4,5 mm groot en heeft een bruin lichaam. Het is mogelijk om een vlo met het blote oog te herkennen. Een kattenvlo heeft in totaal zes poten, waarvan de achterpoten bijzonder sterk zijn. Met deze sterke poten kan hij tot 25 centimeter ver springen.  
 
In de lente en de zomer zijn vlooien het actiefst in hun ontwikkeling en onze omgeving. Echter kunnen vlooien die binnenshuis zijn geraakt ook actief zijn in de herfst en winter. Bij hogere temperaturen en op een vochtige plaats zonder direct zonlicht heeft een vlo ongeveer 3-4 weken nodig om zich te ontwikkelen van een eitje tot een larve en vervolgens tot een volwassen vlo. Als de omstandigheden niet ideaal zijn, kan deze ontwikkeling zelfs tot 200 dagen duren, of de vlo kan zelfs, in een cocon, tot een jaar overleven.
 
De volwassen vlo valt onze kat aan, zuigt bloed en legt eitjes. Deze eitjes vallen uit de vacht van onze viervoetige vrienden. De larven die daaruit komen en zich verpoppen, kruipen meestal in donkere spleten en ontwikkelen zich verder tot volwassen vlooien. Zo kunnen vlooien zich blijven vermenigvuldigen en uitgroeien tot een groot probleem. Juist daarom moet snel actie worden ondernomen, zelfs als een vlooienbesmetting wordt vermoed. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat vlooien ook over kunnen springen op andere huisdieren en zelf mensen.  
 

Hoe herken ik vlooien bij mijn kat?

(Symptomen en diagnose) 

Mocht u een vermoeden hebben dat uw kat vlooien heeft, dan zijn dit de vijf symptomen van een vlooienbesmetting waar u op moet letten: 
 

• Jeuk en veelvuldig krabben; 

• Bijten in lichaamsdelen;  

• Doffe vacht, of zelfs haarloze plekken; 

• Rode of ontstoken huid; 

• Zwarte, kruimelige vlooienpoep in de vacht van onze kat. 

 

Als u de huid van uw kat goed onderzoekt, kunt u kleine rode beten zien. Deze liggen meestal erg dicht bij elkaar omdat een vlo meerdere keren kan bijten. Dit komt doordat de vlo op zoek is naar een geschikte plaats om bloed te zuigen, of doordat hij intussen gestoord is tijdens het zuigen en dan opnieuw bijt. Let daarbij ook op zwarte en brokkelige korstjes in de vacht van uw kat, dit zou vlooienpoep kunnen zijn. Kam deze korstjes op een witte doek (b.v. een zakdoek) en bevochtigt deze vervolgens met een beetje water. Als er een roodbruine verkleuring plaatsvindt, is het waarschijnlijk vlooienpoep. 
 

Hoe kom ik van de vlooien bij mijn kat af?

(Behandelen) 

U kunt kattenvlooien alleen bestrijden door zeer snel en consequent op te treden, want een vlooienbesmetting is vaak zeer hardnekkig. Daarom moet u gedurende enkele weken regelmatig grondig stofzuigen. Zorg ervoor dat de stofzuigerzak goed gesloten is en direct wordt weggegooid bij het huisafval. Dekens en kussens die als slaapplaats dienen voor uw kat moeten op 60°C gewassen worden.
 
Afhankelijk van de ernst van de vlooienbesmetting, kan het belangrijk zijn dat u uw omgeving ook bewerkt met vlooienmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als u een zeer zware vlooienplaag hebt en ervoor wilt zorgen dat ook eitjes en rijpende vlooien worden gedood. U kunt de kattenvlooien dan bestrijden met bestrijdingsmiddelen of omgevingssprays. Het is echter belangrijk te bedenken dat volwassen vlooien zeer goed beschermd kunnen worden door een cocon. Daarom moet u, ondanks dergelijke maatregelen, de lig- en slaapplaatsen van uw kat consequent blijven schoonmaken.  
 
Bij Diermedicatie.nl verkopen wij vlooienmiddelen in de vorm van spot-on-preparaten (druppels die op de huid achter in de nek worden aangebracht), tabletten, sprays en halsbanden. Afhankelijk van de situatie moeten verschillende producten worden gebruikt.  
 
Waarschuwing 
Veel vlooienmiddelen die door honden worden verdragen, veroorzaken ernstige vergiftiging bij katten. Als u een product hebt aangebracht en uw kat begint te trillen, te kwijlen of stuiptrekkingen te vertonen, is er sprake van een noodgeval! Neem dan direct contact op met uw dierenarts.