Mijn hond heeft vlooien! Hoe kom ik van ze af?

Mijn hond heeft vlooien! Hoe kom ik van ze af?

Hondenvlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die zeer veerkrachtig zijn. Als ze eenmaal gesetteld zijn, kan het voor ons hondenbezitters een grote uitdaging zijn om ze te bestrijden. In deze blog leest u alles over de symptomen en behandeling van vlooien bij uw hond.

Wat zijn vlooien?

(Definitie)

De hondenvlo (Ctenocephalis canis en felis) is een insect die zich heeft gespecialiseerd als een bloedparasiet. De vlo heeft een lichaamslengte van twee tot vier millimeter en heeft een bruine tot zwarte kleur. Zijn lichaam heeft een zijdelings afgeplatte vorm. Door de sterke achterpoten kan hij enorm snel en ver springen. De monddelen om bloed op te zuigen zijn te vinden op zijn kop. Een vlooienplaag bij een hond is over het algemeen niet erg. Het bestrijden en verwijderen van vlooien kan echter een last worden voor u, de hondenbezitter. Aangezien vrouwelijke vlooien elke dag nieuwe eieren leggen, kan een hondenvlo snel meerdere worden. Om deze reden moet u, als u vermoedt dat uw hond vlooien heeft, snel handelen en ze bestrijden.
 

Hoe komt mijn hond aan vlooien?

(Oorzaken)

Als de vlooien eenmaal op onze honden zijn gekomen, gaan ze op zoek naar een geschikte plek om bloed te zuigen. Ondertussen leggen ze eieren die uit de vacht van onze hond vallen. De larven die uit de eieren komen kruipen dan graag in donkere kieren om zich daar tot volwassen vlooien te ontwikkelen. Om in alle rust tot een volwassen vlooien te kunnen veranderen, verpoppen deze larven in een cocon. Deze cocon dient als beschermend omhulsel voor de kleine larven en kan hen beschermen tegen vele invloeden zoals temperatuur en vochtigheid. Dit is nog een reden waarom vlooien in dit ontwikkelingsstadium met succes kunnen overleven - soms tot wel 200 dagen! Zo kunnen vlooien zich snel vermenigvuldigende kan hinderlijk worden voor ons hondenbezitters.
 

Hoe herken ik vlooien en hoe stel ik vast dat mijn hond vlooien heeft?

(Symptomen en Diagnose)

Wanneer een hond vlooien heeft, kunnen verschillende symptomen hierop wijzen. In de regel maakt de jeuk ons echter bewust dat er iets mis is met onze lieveling. Sommige honden kunnen ook een rode en ontstoken huid hebben. Om erachter te komen of uw hond last heeft van een vlooienplaag, hebben we hier de 6 belangrijkste symptomen voor u op een rijtje gezet:
 
• Jeuk en veelvuldig krabben;
• Bijtende lichaamsdelen;
• Rusteloosheid en deels nerveus gedrag;
• Doffe vacht of zelfs haarloze gebieden;
• Roodheid en ontsteking van de huid;
• Zwart, kruimelig vlooienvuil in de vacht van de hond.
 
Als u de huid van uw hond nauwkeurig onderzoekt, kunt u kleine rode priksporen aantreffen. Meestal zitten deze heel dicht bij elkaar, omdat een vlo soms meerdere keren bijt. Dit komt omdat hij een geschikte plek zoekt om bloed te zuigen, of omdat hij gestoord werd tijdens het zuigen en dan weer bijt. U kunt ook zelf proberen uit te vinden of de zwarte en kruimelige korsten op de vacht van uw hond vlooienpoepjes zijn. Kam hiervoor deze korstjes op een witte doek (bijv. zakdoek) en bevochtig deze vervolgens met een beetje water. Het komt dan tot een roodbruine verkleuring, het is waarschijnlijk vlooienpoep. Deze verkleuring wordt namelijk veroorzaakt doordat een vlo het bloed van onze honden moet verteren en zijn componenten met de ontlasting afgeeft. 
 

Hoe kom ik van de vlooien bij mijn hond af?

(Behandeling)

Omdat hondenvlooien erg veerkrachtig zijn, kan het bestrijden ervan erg vermoeiend zijn. Kortom, u kunt uzelf en uw hond beschermen tegen een vlooienplaag met effectieve vlooienremedies. Ter preventie zijn er veel effectieve medicijnen welke een afstotend effect hebben op vlooien.U kunt deze vlooienmiddelen kopen als zogenaamde spot-on, in tabletvorm, als halsband of als spray. Deze preparaten hebben meestal extra effecten tegen andere parasieten. Als uw hond echter nog steeds hondenvlooien heeft, kunt u meer doen om deze onder controle te krijgen. 
 
Als u en uw hond last hebben van een zeer ernstige besmetting met hondenvlooien, kunt u dit tegengaan met geschikte vlooienmiddelen voor de omgeving (spray). Deze zijn ook bijzonder geschikt in gebieden waar bijvoorbeeld zeer grote tapijten liggen of de bank staat. Houd echter rekening met de exacte toepassingsaanbevelingen van de fabrikant en ook dat larven ook een zekere mate van bescherming kunnen genieten van hun beschermhoes. Daarom moet u tijdens het gebruik van dergelijke omgevingsmiddelen grondig blijven stofzuigen om hondenvlooien te blijven bestrijden. Tegelijkertijd moet u doorgaan met uw hond behandelen met effectieve vlooienmiddelen om de volwassen hondenvlooien geen kans op een maaltijd te geven. Omdat hondenvlooien erg kieskeurig zijn over hun maaltijden en vooral onze honden besmetten.